1

Imitatie, nadoen is een kunst


-advertentiepositie-



Imitatie, nadoen is een kunst

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De tentoonstelling neemt allerlei soorten imitatie en namaak onder de loep, zowel in de natuur, in de wereld van de technologie als

Imitatie is een onderdeel van het dagelijks leven, overal ter wereld. We imiteren van jongs af aan om succesvol te overleven: taal, gedrag, gebaren en beroepsvaardigheden. Imiteren is een noodzakelijke vaardigheid, en dat niet alleen: ons culturele leven bloeit door imitatie! Imiteren is maatschappelijk samenbindend èn onderscheidend.

Allemaal nep
Camouflage, schaduwen, goochelen, robots... Het is allemaal nep. Of is het toch echt?

De interactieve tentoonstelling Imitatie, nadoen is een kunst neemt allerlei soorten imitatie en namaak onder de loep, zowel in de natuur, in de wereld van de technologie als bij mensen. Sommige zweefvliegen lijken zo sprekend op wespen dat ze daardoor eventuele vijanden op afstand houden. De poolhaas krijgt in de winter een witte vacht, zodat hij niet opvalt in de sneeuw. Bij technologische ontwikkeling zoeken wij vaak inspiratie in de natuur. Er zijn branddetectoren waarvoor kevers model hebben gestaan en robots die vliegen imiteren; bij de ontwikkeling van bepaalde soorten hechtdraad is goed naar spinrag gekeken. Voor het menselijk lichaam zijn tal van reserveonderdelen op de markt, van kunstoog tot voetprothese, van bloedvatvervanger tot pacemaker.

Echt en vals
We beseffen vaak niet eens in welke mate we zelf anderen nadoen. Kinderen imiteren hun grote broer of zus. Jongeren kleden zich als hun popidool en luisteren naar dezelfde muziek als hun vrienden.

Imitatie is veelal een inspiratiebron voor onze eigen creativiteit, maar de grens tussen echt en namaak is soms flinterdun. Zijn vegetarische worsten ook worsten? En zijn spieren die het resultaat zijn van doping nog echt? Vaak wordt imitatie in een negatieve context gebruikt. Hoe onderscheid je een echte van een valse diamant, echt geld van vals geld, of een authentieke designerhandtas van een namaakversie?

In de tentoonstelling maak je straks kennis met al deze aspecten van imitatie, ga je zelf met imitatie aan de slag en word je op de proef gesteld: weet jij echt van namaak te onderscheiden?

 Bezoek www.haagsuitburo.nl

Imitatie, nadoen is een kunst
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.