Stegen en Vluchtwegen


-advertentiepositie-



Stegen en Vluchtwegen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Onder leiding van een gids maakt u een tocht door het oude Urk waarbij verteld wordt over gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog.

‘Eerbied voor alles wat leeft en groeit’ en ‘je naaste liefhebben als jezelf’ zijn onmisbare leefregels.

Door boos geweld werden in de Tweede Wereldoorlog de rechten van de mens geminacht. Er was geen vrijheid van meningsuiting en het ene ras stelde zich boven het andere. Dit leidde tot verschrikkelijke gevolgen. Een levensles om te weten hoe het niet moet en om te onderkennen welke gevaren er nu ook nog zijn. ‘Dit mag nooit meer gebeuren’ zeiden de mensen na de oorlog. Maar het gebeurt echter nog steeds, veraf en dichtbij.

Om te weten wat er zich afspeelde in ons dorp tijdens de Tweede Wereldoorlog, heeft onze gids Jaap Bakker de tocht 'Stegen en Vluchtwegen' door ons dorp samengesteld. Een tocht over de oorlogstijd op Urk en hoe de stegen gebruikt werden als vluchtwegen. Waar zaten de schuilplekken en welke mensen waren erbij betrokken. We willen jong en oud vertellen dat de mensen in die tijd niet vrij waren en onrecht en honger leden. Maar ook van mensen die trouw en moedig waren, soms met gevaar voor eigen leven.

We willen deze educatieve en culturele tocht bij u onder de aandacht brengen om de jeugd te informeren over de oorlogstijd in hun eigen woonplaats. Dit doen we met verhalen op tastbare plaatsen en ondersteunen dit eventueel met inzet van figuranten. We hebben ook een lesbrief ontwikkeld om de schooljeugd te laten nadenken over de gevolgen van het niet naleven van het grote gebod van de liefde. Hierin staan vragen die tijdens de tocht aan bod komen.

 Bezoek www.touristinfourk.nl

Stegen en Vluchtwegen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.