1

Blijven Plakken: meer dan 50 jaar migratie




Blijven Plakken: meer dan 50 jaar migratie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het STAM wekt de kleurrijke geschiedenis van de migratie tot leven met blikvangers op straat, audioroutes en gegidste wandelingen in de stad. Trek erop uit en ontdek, te voet of per fiets, de 60'-70'-80'-roots van zij die in Gent zijn blijven plakken.
In 2014 is het 50 jaar geleden dat Marokko en Turkije een verdrag ondertekenden met België waarin de tewerkstelling van gastarbeiders geregeld werd. In Gent werden in 1964 de eerste Turkse immigranten in het vreemdelingenregister ingeschreven. Zij waren uiteraard niet de eerste buitenlanders die in Gent toekwamen. Het Gent dat we vandaag kennen, is het resultaat van een hele reeks migratiestromingen uit ondermeer Frankrijk, Italië, Algerije en Ghana. Vandaag hebben één op vijf Gentenaars een andere origine. Velen zijn 'blijven plakken'!

Tot op vandaag vormt de migratie een minder bekend hoofdstuk in de stedelijke geschiedenis. Het STAM brengt het naar je toe en zorgt ervoor dat Gent zich in 2014 meer dan ooit laat kennen als stad van de wereld. Na 'Blijven plakken' zal dit stukje geschiedenis toegevoegd worden aan het vaste STAMcircuit Het verhaal van Gent.

op pad met het STAM in de stad

Het STAM wekt in 2014 deze kleurrijke migratiegeschiedenis tot leven, niet in het museum maar in de stad zelf. Blikvangers op straat maken het migratieverleden zichtbaar. Audioroutes tonen Gent door de ogen van de mensen die er zijn 'blijven plakken'. Wandelingen met gids schetsen het grotere verhaal. Ontdek de wortels van de migratie in de jaren '60, '70 en '80. Trek erop uit, te voet of met de fiets!

blikvangers op straat

Verspreid over de stad stipt het STAM in totaal 35 plekken aan als belangrijk in de migratiegeschiedenis, maakt er blikvangers van. Het STAM haalt ter plaatse het migratieverleden naar boven en maakt het zichtbaar. Sommige plekken hebben nog dezelfde functie, andere zijn onherkenbaar veranderd, sommige zijn bekend, andere anoniem.

Het eerste Turkse restaurant van Gent, het voormalige Italiaanse ijssalon Veneziana, het huis waar vroeger een Spaans interimbureau avant-la-lettre was, een textielfabriek waar de Marokkaanse arbeiders op de vloer sliepen, ... Plaatsen als Damberd, MIAT en Mokabon kent iedereen wel, maar wat hebben ze met migratie te maken?

In audioroutes en gegidste wandelingen maakt het STAM de samenhang en betekenis van deze 'Blijven-plakken'-plekken duidelijk en wekt zo het verleden tot leven. Je ervaart de stad waar men ooit is aanbeland en al die jaren is blijven plakken.

audioroutes (voor individuelen)
€ 5/audiogids

op aanvraag ook mogelijk voor groepen
Nog veel meer info op de site van het STAM.

 Bezoek www.stamgent.be