Nederland Golft!




Nederland Golft!

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De basis van het moderne golf werd in 1890 in Den Haag gelegd, toen baron van Brienen vijf holes op zijn landgoed liet aanleggen. Te

Youp van ’t Hek noemde het ‘knikkeren voor jongens die niet willen bukken’, toch is de golfsport ongekend populair in ons land. Met meer dan 390.000 golfers is het na voetbal en tennis in grootte de derde sport van Nederland. De basis van het moderne golf werd in 1890 in Den Haag gelegd, toen baron van Brienen vijf holes op zijn landgoed liet aanleggen. Dat leidde in 1893 tot de oprichting van de Hague Golf Club, de oudste golfclub van ons land. Dat de sport een lange traditie kent, laat het Haags Historisch Museum van 31 mei t/m 12 oktober 2014 zien op de tentoonstelling Nederland Golft!, een tentoonstelling die wordt georganiseerd ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van de Nederlandse Golf Federatie (NGF).

De tentoonstelling schetst een totaalbeeld van de ontwikkeling van de golfsport. Geïllustreerd wordt hoe populair het ‘colfspel’ was in de middeleeuwen en 17de eeuw, maar dat aan het einde van de 19de eeuw alleen de happy few het spel beoefende.
Die tijd ligt achter ons. Vandaag de dag telt ons land maar liefst 276 clubs en is het een sport voor iedereen, van alle leeftijden en op elk niveau. Ook daar zal de tentoonstelling uitgebreid bij stilstaan.

De tentoonstelling wordt ingericht met bijzondere 17de-eeuwse schilderijen, prenten en tekeningen van bekende meesters als Hendrick Avercamp en Rembrandt. Unieke historische foto’s en filmbeelden tonen de beginselen van het moderne golf in de 19de eeuw, terwijl hedendaagse golfsimulaties, voorwerpen en films tonen hoe de sport zich heeft ontwikkeld. Bij het samenstellen van de tentoonstelling maakt het museum dankbaar gebruik van unieke particuliere verzamelingen. Ook geeft het British Golf Museum een groot aantal voorwerpen in bruikleen.

 Bezoek www.haagsuitburo.nl

Nederland Golft!
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.