Geert Groote Huis exposeert zusterboeken




Geert Groote Huis exposeert zusterboeken

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van 2 tot en met 19 april exposeert het Geert Groote Huis drie bijzondere, handgeschreven boeken uit de Moderne Devotie in haar pand aan het Lamme van Dieseplein 4 in Deventer. De handschriften zijn afkomstig uit de collectie van Stadsarchief en Athenaeumbibliotheek (SAB). Het komt zelden voor dat deze kwetsbare middeleeuwse boeken de schatkamers van SAB verlaten.

Het gaat om twee zusterboeken en één dodenboek, een overlijdensregister. Zusterboeken bevatten levensbeschrijvingen van vrouwen uit een religieuze leefgemeenschap. Er zijn in totaal slechts vijf Middelnederlandse zusterboeken bewaard gebleven.

Boeken geschreven door vrouwen, voor vrouwen, over vrouwen
Een van de zusterboeken is afkomstig uit het Meester Geertshuis te Deventer, de ander komt uit het vrouwenklooster te Diepenveen. De levensbeschrijvingen in deze boeken zijn opvallend persoonlijk van aard en geheel door vrouwen geschreven. Boeken door vrouwen, over vrouwen en voor vrouwen zijn voor de late middeleeuwen een zeer uitzonderlijk verschijnsel. Het derde tentoongestelde boek bevat een lijst van overleden zusters van het Diepenveense klooster.

Nooit eerder tegelijk tentoongesteld
Niet eerder werden deze drie verwante handschriften samen tentoongesteld. Het is maar de vraag of de zusters er blij mee zouden zijn. De boeken waren uitsluitend bedoeld voor persoonlijk gebruik.

 Bezoek www.geertgrootehuis.nl

Geert Groote Huis exposeert zusterboeken
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.