1

Paasvuur Boekelo




Paasvuur Boekelo

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ook dit jaar verrijst weer een “poasboake” op de vertrouwde locatie aan de Beckumerstraat in Boekelo. Op 1e Paasdag zal hier het paasvuur branden.

Het vuur zal worden ontstoken op 1e Paasdag om 20.30 uur.
Het paasvuur is een van oorsprong heidens voorjaarsgebruik dat akker, mens en dier vruchtbaarheid moest geven. Op eerste en tweede Paasdag zijn voornamelijk in de streek Twente en in de Achterhoek veel paasvuren te zien.
Ruim voor Pasen worden allerlei takken en hout verzameld en deze worden hoog en veilig opgestapeld. Sinds het einde van de 20e eeuw mag men alleen snoeihout gebruiken, dit in verband met strengere milieuvoorschriften. Bij het vallen van de duisternis, dit wordt tweeduister in het Twents genoemd, komen mensen bij elkaar om het paasvuur te zien. Met het ontsteken van de paasvuren wordt de winter symbolisch beëindigd. Het lentevuur verbrandt de donkere dagen en verwelkomt de zon en hiermee de vruchtbaarheid en reinheid. De Twentse vuren kenmerken zich door de geringe afstand tussen de verscheidene vuren. Vroeger werden vuren op heuveltoppen aangestoken om de demonen te verjagen. Het ontsteken van paasvuren is een al eeuwenoude traditie.

 Bezoek www.uitinenschede.nl

Paasvuur Boekelo
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.