1

Mystiek en turbulent Dvok en Berlioz


-advertentiepositie-



Mystiek en turbulent Dvok en Berlioz

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Radio Filharmonisch Orkest , Groot Omroepkoor , Michael Schnwandt (Dirigent), Eva Hornyakov (Sopraan), Janina Baechle (Mezzosopraan), B

Mystieke DvoÅ™ák door Groot Omroepkoor
De gelovige DvoÅ™ák was verheugd toen een bevriende architect hem vroeg om een mis. Bij zijn kasteel had deze architect een nieuwe kapel gebouwd, die moest worden ingewijd. Hun beide echtgenotes soleerden in de Mis. Deze was oorspronkelijk heel bescheiden van opzet. Later zou DvoÅ™ák van het werk een zeer succesvolle ‘grote’ versie maken voor orkest. De Mis, gezongen door het Groot Omroepkoor, is zeer mystiek. Sommige delen, zoals het Kyrie, zijn bijna feeëriek.

Berlioz
De achtergrond waartegen Berlioz’ Le roi Lear ontstond, is op zijn minst opmerkelijk. Berlioz was onderweg van Rome naar Parijs. Daar wilde hij zijn ontrouwe verloofde en haar moeder ombrengen. De opvliegende componist had al gif en vermommingen ingeslagen. Tijdens een tussenstop aan de Middellandse Zeekust kwam hij echter tot rust. Berlioz gaf zijn plan op en verplaatste het drama naar zijn muziek. Le roi Lear is gebaseerd op Shakespeares meesterwerk. De ouverture is beeldend, turbulent en fatalistisch.

 Bezoek www.concertgebouw.nl

Mystiek en turbulent  Dvok en Berlioz
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.