Rachmaninoffs kerkmystiek: Johannes Chrysostomos


-advertentiepositie-



Rachmaninoffs kerkmystiek: Johannes Chrysostomos

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Groot Omroepkoor , Sigvards Klava (Dirigent) Rachmaninoff - Liturgie van St Johannes Chrysostomus, op. 31 , zo 2 nov 11:00-12:00 | Grot

Serge Rachmaninoff
Als kleine jongen werd Serge Rachmaninoff al betoverd door kerkmuziek. Na afloop van de (Russisch orthodoxe) mis schoof hij snel achter de piano. Daar probeerde hij de koormelodieën die hij had gehoord na te spelen. Later vonden deze thema’s hun weg naar zijn symfonische muziek en pianowerken. Maar ook schreef hij, in navolging van zijn voorbeeld Tsjaikovski, zélf nieuwe kerkmuziek. Rachmaninoffs Vespers zou een van zijn meest geliefde composities worden.

Liturgie van Johannes Chrysostomus
Vandaag zingt het Groot Omroepkoor Rachmaninoffs Liturgie van Johannes Chrysostomus. Minder bekend dan de Vespers, maar zeker zo bijzonder. Rachmaninoff bestudeerde kerkelijke koormuziek van meer dan duizend jaar oud. Een bron van inspiratie, de vierstemmige Liturgie ontstond in zeer korte tijd. Opvallend is hoe expressief de twintig stukken zijn, zonder te verzanden in effectbejag. Rachmaninoff maakt de Byzantijnse mystiek invoelbaar voor onze tijd.

 Bezoek www.concertgebouw.nl

Rachmaninoffs kerkmystiek: Johannes Chrysostomos
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.