Disney Mania - expositie over de wereld van Disney


-advertentiepositie-



Disney Mania - expositie over de wereld van Disney

» Let op: deze activiteit is voorbij «

“Disney Mania” is een prachtige tentoonstelling in het Museum van de Twintigste Eeuw over alle scheppingen van Disney. Van het eerste Mickey Mouse en Donald Duck speelgoed uit de jaren ’30 en ’40 tot films als Sneeuwwitje, Fantasia, Mary Poppins en Pinokkio, van de Disney pretparken tot na-oorlogse merchandise, van strips en boeken tot recente Pixar-films als Toy Story en Nemo. En uiteraard ook het verhaal achter Walt Disney zelf, de man die dit alles bedacht en vormgaf.

Dankzij particuliere verzamelingen kan het Hoornse museum een mooi overzicht tonen van 90 jaar Disney in al zijn facetten. Zo wordt uniek speelgoed uit de eerste jaren van Mickey Mouse en Donald Duck getoond. Verdeeld over thema’s is te zien dat er al vanaf het eerste begin veel Disney-merchandise in de winkels lag, van horloges tot poppen, van emmertjes tot spellen. Objecten waar verzamelaars nu soms kapitalen voor over hebben. Het museum laat de mooiste stukken zien, vaak nog met de originele doos ernaast.

Ook affiches en ‘cels’ (originele tekeningen van de tekenfilms) geven een gedetailleerd beeld van de tekenkunst die uit de Disney-studio’s kwam. Filmfragmenten, foto’s en objecten brengen klassiekers als Sneeuwwitje, Jungle Boek, 101 Dalmatiërs, Robin Hood, Assepoester, Peter Pan en Alice in Wonderland tot leven. De familie Duck komt uitgebreid aan bod en striphelden als Dagobert, Donald en Kwik, Kwek en Kwak zijn in de vorm van talloze boeken, pluche beesten, beeldjes, puzzels en spellen te bewonderen.

“Disney Mania” is een expositie voor het hele gezin. Voor kinderen zijn er puzzeltochten en een speelhoek waar ze zich kunnen verkleden. Uiteraard kijken zij, net als de (groot)ouders, hun ogen uit bij de honderden Disney-objecten die in talloze vitrines en kijkkasten staan opgesteld. Tientallen beeldschermpjes vertonen historische filmfragmenten en foto’s. Het kantoor van Walt Disney is nagebouwd op de tentoonstelling en ook een Disney-tekenbureau is opgesteld.

Niet eerder was er in Nederland zo’n collectie bijeengebracht. Bezoekers krijgen een beeld van de vele aspecten rond het Disney-concern en kunnen dankzij een samenwerking met Cinema Oostereiland, de buren van het museum, ook genieten van de klassieke Disney-films.

In de MuseumShop is een grote collectie Disney-items te koop. Van tassen tot boekjes, van beeldjes tot poppen, voor groot en klein is er een mooi en aantrekkelijk geprijsd Disney-artikel te vinden. Het Museum van de 20e Eeuw is gevestigd in een prachtig gerestaureerd gevangeniscomplex op het Oostereiland bij de haven van Hoorn en zeven dagen per week geopend.

 Bezoek www.museumhoorn.nl

Disney Mania - expositie over de wereld van Disney
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.