1

200 jaar Koninkrijk - 200 jaar (schilder) kunst


-advertentiepositie-



200 jaar Koninkrijk - 200 jaar (schilder) kunst

» Let op: deze activiteit is voorbij «

200 jaar koninkrijk – 200 jaar (schilder)kunst

Pictura viert het 200-jarig bestaan van het koninkrijk door een speciale expositie te tonen in samenwerking met het Dordrechts Museum.

Teekengenootschap Pictura in Dordrecht, opgericht in 1774, is het oudste nog bestaande tekengenootschap van Nederland. Tal van kunstenaars uit Dordrecht en van daarbuiten zijn ooit lid geweest zoals Abraham Teerlink, Frans Lebret, Abraham van Strij, Jacob van Strij en Johannes Christiaan Schotel.

In de negentiende eeuw waren de koningen gecharmeerd van de kunstenaars van de oudste kunstenaarsvereniging van Nederland. Willem I steunde kunstenaars als Abraham Teerlink door werken voor het rijk aan te kopen en Willem II verzamelde werken van Johannes Christiaan Schotel en Abraham van Strij voor zijn koninklijke privéverzameling.

De twee eeuwen dat ons koninkrijk bestaat illustreert Pictura met een confrontatie tussen het werk van beroemde Picturanen uit het begin van de negentiende eeuw, de beginjaren van het ontstaan van het Koninkrijk der Nederlanden, en het werk van bekende hedendaagse Picturanen. De tien werken uit de negentiende eeuw zijn als uitgangspunt genomen voor het werk van de huidige leden.

In de tentoonstelling zult u een diversiteit aan genres zien die destijds gewaardeerd werden. Zo is er bijvoorbeeld een Hollands landschap van Jacob van Strij te bewonderen en een kaarslichtscène van Johannes Rosierse. Ook is de koppeling zichtbaar gemaakt met het vroege koninkrijk door kunstenaars te tonen waarvan werk behoorde tot de koninklijke collectie, zoals Abraham van Strij en Johannes Christiaan Schotel.

Tijdens uw bezoek aan de tentoonstelling zult u een spannende confrontatie zien tussen de hedendaagse kunst en de sentimentele schilderkunst uit de vroege negentiende eeuw.

De tentoonstelling “200 jaar koninkrijk - 200 jaar (schilder)kunst is te bezichtigen van 13 september tot en met 9 november 2014.

 Bezoek www.pictura.nl

200 jaar Koninkrijk - 200 jaar (schilder) kunst
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.