1

Historisch Oogstweekend




Historisch Oogstweekend

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In het weekend van 23 en 24 augustus 2014 is het historisch oogstweekend in het Openluchtmuseum te Arnhem. Kinderen mogen helpen met hooien en rooien en gaan met een boswachter op zoek naar wilde eetbare planten.

Verhalen en demonstraties geven betekenis aan vergeten woorden als wannen, haren, roten en repelen en er is van alles te proeven en beleven. De muzikanten van Madlot uit Wageningen zorgen voor vrolijke speelmansmuziek.

Het historisch oogstweekend wordt georganiseerd in samenwerking met Natuurmonumenten.

*(W)Eet wat je oogst*
Niet alleen op de akker en in de moestuin groeien allerlei eetbare planten, maar ook in de vrije natuur. Welke planten kun je eigenlijk eten? En eet je de bladeren, de wortels of ook de bloemen? Met een boswachter van Natuurmonumenten speuren kinderen en hun ouders het museumpark af en je ontdekt waar je op moeten letten als wilde planten wilt eten. De boswachter laat je plukken, ruiken, voelen en proeven.

* Laat de boeren maar dorsen*
We dorsen met de vlegel en dorsstok en u ziet hoe de dorsrol werkt. Een paard trekt het houten gevaarte over het dorskleed vol graan. Deze methode leverde vanaf de 18e eeuw een enorme tijdwinst op. Ook ziet u een oude machinale dorskast en de zelfbinder bindt het gemaaide graan in een no-time tot schoven.

* Tuinbonensoep met kinnebakspek*
Het aardappelveld is gerooid maar er ligt nog een aardig maaltje op de akker. Kinderen rapen de allerlaatste piepers van het land. Lekker voor thuis, maar je kunt er ook een lekkere ‘aardappelspies’ van laten maken om meteen op te peuzelen!

De boerin uit Varik kookt stevige wulbonensoep van tuinbonen met ‘kinnebakspek’ voor de arbeiders op het land, maar natuurlijk mag u een hapje proeven.

* De Onderkruiper, tussen brood en geweten*
De landbouwmechanisatie had dramatische gevolgen voor de landarbeiders. Een langdurige staking in 1929 was het gevolg, maar de modernisering bleek onomkeerbaar. Een indringend theaterspel vertelt over de ‘onderkruipers’, werkwilligen die in tijden van staking juist wel aan de slag gingen.

*Oogstbier van de museumbrouwer*
De oogsttijd is de warmste tijd van het jaar. Het werkvolk dat op het akkerland bezig was met maaien, binden en ophokken was dorstig. De boer reed een vat bier naar het land om de dorst te lessen. De museumbrouwer liet zich inspireren door de geschiedenis en brouwde een meergranenbier van biologische gerst, rogge, haver en tarwe. Kom proeven, dit mollig, smaakvol èn biologisch biertje.

 Bezoek www.openluchtmuseum.nl

Historisch Oogstweekend
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.