Ayn Rand's The Fountainhead


-advertentiepositie-



Ayn Rand's The Fountainhead

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ayn Rand (1905-1982), auteur van de bestsellers "Atlas Shrugged" en "The Fountainhead", is waarschijnlijk een van de meest controversiële politieke denkers van Amerika. Met de opkomst van de Tea Party is haar filosofie van het individu versus het collectief weer actueel in de Amerikaanse politiek. Haar filosofie heeft altijd minder volgelingen gehad in Europa dan in de VS, dat zij als fundamenteel anders dan andere landen beschouwde. Amerika was voor Ayn Rand, en voor veel Amerikanen, het enige land dat echte vrijheid kende: de 'American exceptionalism' doctrine.

Rands radicale overtuigingen worden in Nederland als uiterst rechts beschouwd, maar tegelijkertijd is haar focus op authenticiteit, autonomie en integriteit een bron van inspiratie voor vele kunstenaars. Een van hen is Ivo van Hove van Toneelgroep Amsterdam (TGA), die Ayn Rands roman "The Fountainhead" heeft bewerkt tot een toneelstuk voor het Holland Festival.

Het John Adams Institute organiseert - in samenwerking met Toneelgroep Amsterdam - een avond over Ayn Rands werk en haar impact op de samenleving en de politiek - zowel in de VS als in Europa. Het gevarieerde programma omvat lezingen door James Kennedy, Robert van Dortmond en Floor Rusman, een interview met TGA-dramaturg Peter van Kraaij, een dialoog door TGA-acteurs Aus Greidanus jr. en Bart Slegers, en fragmenten uit de film 1949 door King Vidor. Kom ook naar deze stimulerende avond over vrijheid, politiek, extremisme en kunst.

 Bezoek www.foam.org

Ayn Rand's The Fountainhead
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.