1

Franse en Belgische vluchteling komen naar Opsterland


-advertentiepositie-



Franse en Belgische vluchteling komen naar Opsterland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 1918 komen ruim 200 Franse en Belgische vluchtelingen naar de Gemeente Opsterland

In de gemeente Opsterland zal het gaan over de Franse en Belgische vluchtelingen die aan het einde van de Eerste Wereldoorlog in 1918 naar Opsterland kwamen. In Gorredijk en in Beetsterzwaag werden deze vluchtelingen opgevangen.

De groep vluchtelingen is ongeveer 9 weken gebleven. Problemen hebben zich genoeg voorgedaan, problemen zoals het uitleven van de mooie pastorie te Beetsterzwaag zoals de burgemeester van Opsterland aan geeft in een brief aan de Commissaris van de Koningin. De uitkering van zakgeld verliep ook niet altijd even goed. Verschillende vluchtelingen kwamen terecht in het hospitaal te Leeuwarden omdat zij ziek waren. Eén hiervan is Fortuné Crochon terwijl zijn vrouw gewoon in Beetsterzwaag blijft. Daarnaast verdwenen ook, zonder opgave, een aantal vluchtelingen. Levensmiddelen en andere zaken zoals dekens enzovoort moesten ook geleverd worden. En hoe kwamen de mensen hun tijd door? Wat deden ze? Het gaat wel om een groep van bijna 200 Belgen en Fransen die hier gehuisvest waren. Honderd woonden er dus in een pastorie te Beetsterzwaag en dus niet verbazingwekkend dat de burgemeester verzocht om overplaatsing die niet kwam.

Officiële stukken liggen in drie vitrinekasten:

1. De vluchtelingen: Belgen en Fransen opvang in Beetsterzwaag en Gorredijk.
2. Inkijk in het leven van Fortuné Crochon.
3. Levensmiddelen en onderhoud.

Daarnaast nog attributen uit de tijd van WOI, zoals levensmiddelen, Franse vlag, fotolijst van Franse militair en een originele grote landkaart. De attributen zijn allemaal in bruikleen van Museum Slag van de Somme 1914-1918.

 Bezoek www.maandvandegeschiedenis.nl

Franse en Belgische vluchteling komen naar Opsterland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.