Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis


-advertentiepositie-



Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ontdek de verassende tegenstellingen in het verleden van de Achterhoek en Liemers in een afwisselend dagprogramma over vriend en vij

Voor de derde keer wordt in Doetinchem de Oost Gelderse dag van de Geschiedenis georganiseerd, met dit jaar aandacht voor het landelijke thema Vriend en Vijand. Verschillende activiteiten laten zien dat het thema verrassende vormen kan aannemen. Hieronder een greep uit het programma.

Lezingen

De hele dag worden lezingen gegeven over verschillende onderwerpen die verband houden met het thema.

Adel in opspraak
Auteur Bert Koene vertelt over conflicten waarmee de adel in het verleden geconfronteerd werd na aanleiding van zijn boek Adel in Opspraak. Kwesties van eer, pikorde en huwelijkspolitiek konden leiden tot hevige twisten tussen edelen onderling. Was een familie bovendien nog behept met onaangepast gedrag of andere psychische problemen, dan konden ongelukken niet uitblijven...

Afzien in de loopgraven
Wist u dat we in de Achterhoek Duitse loopgraven uit de Eerste Wereldoorlog hebben? Ze zijn bij Elten door de Duitsers aangelegd, omdat die bang waren dat de Britten hen wilden aanvallen via het neutrale Nederland. Jan Kramer vertelt hoe het leven zich voor de soldaten afspeelde.

Water als vriend en vijand
Martien Nieuwenhuis vertelt in deze lezing over het waterbeheer bij Waterschap Rijn en IJssel. Veilig, schoon, niet te droog en niet te nat. Water geeft veel plezier, maar kan ook voor overlast zorgen. Een korte zwart-wit film uit 1926 laat zien hoe het waterbeheer heel vroeger in zijn werk ging.

Workshops en rondleidingen

Ook dit jaar doen er weer Oost Gelderse archiefstukken mee aan de landelijke verkiezing van het Stuk van het Jaar. Deze stukken worden tentoongesteld en u kunt in een korte workshop leren hoe u het oude schrift op enkele van deze stukken kunt lezen.
Tijdens een rondleiding door het depot van het archief kunt u zien wat er komt kijken bij het bewaren van de archiefstukken. En wanneer u ook nieuwsgierig bent hoe het niet moet, kunt u daarna een kijkje nemen bij de tentoonstelling “Vriend en Vijand van het Archief”.

Activiteit voor kinderen

Het archief saai? Hoe kom je erbij! Kinderen kunnen zelf een kasteel bouwen en een leuke prijs winnen. Het podium van 't Brewinc is speciaal voor alle jonge ridders en jonkvrouwen gereserveerd.

Hieronder kunt u het volledige programma voor de hele dag downloaden. Zet 26 oktober alvast in uw agenda!

 Bezoek www.maandvandegeschiedenis.nl

Oost Gelderse Dag van de Geschiedenis
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.