1

Expositie Natural Beauty




Expositie Natural Beauty

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Nieuwe expositie in het Stedelijk Museum Vianen

‘Natural Beauty’

-Henkjan Kievit natuurfoto’s -Bart Ensingh houtsculpturen & installaties

Het Stedelijk Museum Vianen start 28 september met een nieuwe tentoonstelling waarin de schoonheid van de natuur centraal staat. In deze duo-expositie tonen fotograaf Henkjan Kievit en beeldend kunstenaar Bart Ensing hun geheel eigen kijk op de natuur. Daarin is hun beleving, toewijding en verbeelding terug te vinden in diverse thema’s, waarin fotografie en beeldhouwkunst elkaar aanvullen en versterken. Kortom, ‘Natural Beauty’ tot in het kleinste detail.

Henkjan Kievit fotografeert al sinds zijn jeugd. Hij is begonnen als vogelfotograaf, maar heeft zich al snel ontwikkeld op andere fronten. Naast een specialisatie in vlinders en macrofotografie is hij zich de laatste jaren gaan richten op natuur- en landschapsfotografie in de breedste zin van het woord. Je kunt hem met recht een autodidactische allround fotograaf noemen. Daar waar Henkjan zich in eerste instantie richtte op natuur en landschap in het rivierengebied waar hij woont, heeft hij de laatste jaren ook geografisch de vleugels uitgeslagen. Reizen door het Verre Oosten, het Nederlands Caribische gebied, de Verenigde Staten en alle delen van Europa hebben zijn blikveld verruimd. Kortom, van macrofotografie dicht bij huis, tot het regenwoud op Saba, Henkjan is van alle markten thuis. Zijn werk laat zich moeilijk in een zin vatten, maar het kenmerkt zich door oog voor detail, scherpte in de composities en altijd met een sfeer en emotie die past bij het onderwerp. Naast publicaties in talrijke boeken, tijdschriften en op internet, hangt zijn werk ook bij particulieren en in kantoren.

Bart Ensing maakt oorspronkelijke beelden van in de natuur gevonden hout en installaties. Zijn werk komt op organische wijze, duidelijk met gevoel, tot stand. Dat is in zijn werk terug te zien en te voelen. Hij werkt zonder vooropgezet plan, laat zich inspireren door het hout. Soms ziet hij in het hout een figuur die hij wil uitwerken, soms alleen een mooie lijn. Al werkend krijgt het uiteindelijke beeld vorm, soms heel anders dan hij oorspronkelijk had voorzien.
In Vianen toont hij abstracte werken waarbij de tekening van het hout heel belangrijk is. Ook laat hij het ‘geheime leven van de beuk’ zien; vormen van leven die hij bevrijdde uit een dode beuk. Is dat leven altijd al in een beuk aanwezig, of pas als hij dood gaat? Het gaat om een ei, een mens, een dier, een vis.
Er zijn meer vissen, passend bij de waterfoto’s van Henkjan Kievit. Er is zelfs een school visjes, hangend in de ruimte. En, veel aardser, een forse sculptuur van een 200 jaar oude olijfboom. Ook in de tuin zijn werken van de exposanten te vinden.
De organische vormen en natuurlijke tekening van het werk van Bart Ensing geven extra kracht aan het werk van Henkjan Kievit, en omgekeerd. Een wandeling door het museum en de museumtuin is een ware natuurbeleving.

De expositie ‘Natural Beauty’ is tot en met 11 januari 2015 te bezichtigen aan de Voorstraat 97 te Vianen. Toegang € 3,00, museumkaart gratis. Openingstijden: di. t/m vr. van 10.30-16.30 u, za. & zo. van 12.00-16.00 u. Voor meer informatie: www.stedelijkmuseumvianen.nl

 Bezoek www.stedelijkmuseumvianen.nl

Expositie Natural Beauty
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.