Clubdag Stichting Trix Express




Clubdag Stichting Trix Express

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Thema van de op de tafels door de leden tentoongestelde treinen:
Trix Express: het rode diesellegioen.

In het naoorlogse Duitsland werd de stoomtractie afgelost door elektrische en dieseltractie. Omdat elektrificering van het gehele West-Duitse spoorwegnet niet in een keer gerealiseerd kon worden, werd behalve een nieuwbouwprogramma voor de ontwikkeling van elektrische locs, ook een nieuwbouwprogramma opgezet voor diesellocomotieven en dieseltreinstellen.
Nagenoeg al het dieselmaterieel (locs en treinstellen) kreeg, volgens het kleurenschema van de nieuwe Deutsche Bundesbahn, een rode kleur. De inzet van het dieselmaterieel varieerde van hoogwaardig snel-treinverkeer (V 200, VT 08) tot lokale boemeltjes (V 100, VT 98). Veel van dit dieselmaterieel is ook voor Trix Express uitgebracht. Naast de hiervoor vermelde voorbeelden, kennen we, o.a., ook de V 216, V 218, V 221, V 140, VT 50, VT 75, en VT 62 als roodgekleurd dieselmaterieel in de Trix Express- uitvoering.

Veel van dit dieselmaterieel werd ingezet in het lokale treinverkeer, ideaal dus voor de nabootsing op een kleine modelspoorbaan. Klassiekers als een V 100 met een stammetje ‘Umbauwagen’, een twee- of zelfs driedelige ‘Schienenbus’ of een V 218 met twee ‘Silberlingen’, roepen de nostalgische sfeer op die zo goed past bij ons Trix Express-gevoel.
De leden van de club is gevraagd de mooiste pareltjes uit hun collectie tentoon te stellen of zelfs te laten rijden op de meegebrachte en opgestelde modelspoorbanen.

Verder natuurlijk verkoop van nieuw en tweedehands Trix Express-materieel op ca. 200 meter aan tafels én de unieke reparatieploeg, bestaande uit leden van de club, die met liefde en kennis van zaken allerhande reparaties uitvoert aan de door bezoekers meegebrachte reparatiebehoeftige Trix Express-modellen.

De clubdag staat altijd garant voor een gezellige sfeer waar volwassenen zich kunnen wentelen in de nostalgie van hun jeugd en de jeugd zich kan vergapen aan ouderwets degelijk speelgoed waar geen digitaal display aan te pas komt.
Kortom, een hartverwarmend modelspoorevenement in de donkere dagen van november.

 Bezoek home.planet.nl

Clubdag Stichting Trix Express
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.