1

Nacht van de Nacht op Sonnenborgh




Nacht van de Nacht op Sonnenborgh

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Laat het donker donker en ontdek hoe mooi de nacht is tijdens de Nacht van de Nacht. De Nacht van de Nacht is een jaarlijks evenement georganiseerd door de Natuur- en Milieufederaties. Ook Sonnenborgh – museum & sterrenwacht viert de duisternis.

25 oktober 2014 Nacht van de Nacht op Sonnenborgh: twee bijzondere lezingen over de werking van licht en lichtvervuiling en de documentaire The City Dark. En natuurlijk veel kijken naar de sterren! Bestudeer bij helder weer de sterren door de grote telescopen. Is het bewolkt, dan staat het planetarium klaar voor een virtuele reis naar het heelal.

Documentaire The City Dark
doorlopend, bibliotheek
In de Amerikaanse documentaire The City Dark vraagt maker Ian Cheney zich af wat we verliezen als we de nacht verliezen. Hij bezoekt astronomen, kankeronderzoekers, milieuactivisten en filosofen en onderzoekt onze relatie met licht en duisternis.

Lezing: Licht in de nacht
Dorien Lolkema, projectcoördinator Nachtelijke verlichting bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM)
20.15 - 21.00 uur, collegezaal
Tijdens de Nacht van de Nacht staan we stil bij de waarde van een duistere nacht. Want hoe zit dat? Is kunstmatige verlichting handig of een verspilling? Kan het kwaad voor de natuur en gezondheid van mens en dier? Dorien Lolkema van het RIVM gaat in op allerlei vragen rond licht en duisternis. Ze zal laten zien hoe donker - of hoe licht - Nederland 's nachts is, wat de effecten zijn van licht en donker én hoe we meer grip kunnen krijgen op het nachtelijk landschap

Lezing/ Interactieve demonstratie: Verlicht in het donker
Ramon van der Hilst, sterrenkundige
21.30 – 22.15 uur, collegezaal
Hoeveel kun je nog lezen bij een heel klein beetje rood licht? Werkt blauw beter? Of groen? Kun je nog kleuren zien bij maanlicht? En is het maanlicht blauw, of ligt dat aan onze ogen? En weet je wel écht zeker dat het schermpje van je mobieltje wit licht geeft? Tijdens de Nacht van de Nacht gaat Ramon van der Hilst jou deze (en meer) vragen laten beantwoorden, met je eigen ogen! Kennis opgebouwd tijdens de introductie van led verlichting wordt gebruikt om je te laten ervaren en begrijpen waarom ons oog zo werkt als het werkt.

datum: zaterdag 25 oktober 2014
tijd: 20.00-23.00 uur
kosten: €10,-
voor wie: kinderen vanaf 12 jaar en volwassenen
reserveren wordt aanbevolen om teleurstelling te voorkomen. Dit kan online via FestivalTickets.

 Bezoek www.sonnenborgh.nl

Nacht van de Nacht op Sonnenborgh
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.