1

Orlando Julius & The Heliocentrics




Orlando Julius & The Heliocentrics

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Op zaterdag 31 januari staat Orlando Julius samen met de Britse jazzband The Heliocentrics op het podium. Deze Nigeriaanse saxofonist en singer-songwriter maakt al sinds de jaren zestig zijn signature mix van Afrikaanse ritmes, pop, jazz en r&b. Sinds die tijd deelde hij ook het podium met artiesten als Fela Kuti, The Crusaders en Hugh Masekela en maakte hij de invloedrijke afrobeatklassieker Super Afro Soul.

Saxofonist, singer-songwriter en producer Orlando Julius is een van de grootste helden uit de Nigeriaanse muziek. Na een muzikale kindertijd, waarin hij leerde drummen, fluit- en bugelspelen, vertrok hij op zijn veertiende naar Ibadan, de derde stad van Nigeria en in die tijd het mekka van de Nigeriaanse muziek. Hier leerde hij saxofoon spelen, speelde hij in verschillende bands, ontmoette Bootsy Collins en James Brown en deelde het podium met Fela Kuti en zelfs Louis Armstrong. In de jaren zestig begon Julius met zijn eigen band traditionele Afrikaanse sounds en ritmes te mixen met Amerikaanse pop, soul en r&b. Zijn succes breidde zich uit naar de V.S. waar hij zich in de jaren zeventig vestigde. Hier trad hij op voor artiesten als Marvin Gaye, Curtis Mayfield, Gil Scott Heron en Isaac Hayes en werkte hij samen met Hugh Masekela, The Crusaders en Lamont Dozier.

In 1966 bracht Orlando Julius met zijn toenmalige band Modern Aces het album Super Afro Soul uit, dat een combinatie is van moderne highlife, funk, pop en soul. Door dit album werd Julius binnen korte tijd een nationale beroemdheid en een blijvende invloed op de ontwikkeling van de Nigeriaanse muziek en artiesten als Fela Kuti en Mulatu Astatke. Ook al was zijn invloed ook in Amerika te voelen, buiten Nigeria bleef hij vrijwel een onbekende tot de re-release van Super Afro Soul in 2000. Door het grote succes van deze re-release besloot Julius weer meer muziek te gaan maken. Begin 2014 dook hij met de jonge Britse jazzband The Heliocentrics de studio in om in september het album Jaiyede Afro uit te brengen. Het resultaat van deze onwaarschijnlijke combinatie van klassieke afrobeat en moderne funky jazz heeft veel lovende kritieken gehad en of die terecht zijn (dat zijn ze!) kun je zelf horen op 31 januari in BIRD.

Orlando Julius: zang en tenorsaxofoon
Malcolm Catto: drums
Jake Ferguson: basgitaar
Adrian Owusu: gitaar
Jack Yglesias: percussie en fluit
Oliver Parfitt: Farfisa-orgel
Matt Roberts: trompet
Jason Yarde: baritonsaxofoon
Latoya Ekemode: achtergrondzang en -dans

Wanneer: zaterdag 31 januari 2015
Aanvang: 20.30 uur (zaal open: 20:00 uur)
Waar: BIRD, Raampoortstraat 26, Rotterdam
Toegang: € 16,- (v.v.k.) / € 19,- (deur)
CJP: € 13,- (v.v.k.) / € 16,- (deur)
Tickets: https://bird.stager.nl/web/tickets/19556
Meer info: www.bird-rotterdam.nl

 Bezoek www.bird-rotterdam.nl

Orlando Julius & The Heliocentrics
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.