1

Spannende workshops in de kerstvakantie (8-12jr)




Spannende workshops in de kerstvakantie (8-12jr)

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Bezoek het Ir. D.F. Woudagemaal in de kerstvakantie
En doe mee aan onze spannende de kerstvakantie workshops!

In de kerstvakantie organiseert het Ir. D.F. Woudagemaal vier spannende workshops voor kinderen tussen de 8 en 12 jaar. De workshops vinden plaats op dinsdag 23 december en dinsdag 30 december. Je kunt je tot 19 december opgeven voor de workshop of workshops die jij het leukste vindt. Natuurlijk breng je ook een bezoek aan de kathedraal van stoom: Het Ir. D.F. Woudagemaal, en ontdek je de principes achter stoom, kracht en beweging aan de hand van een spannende speurtocht door de interactieve expositieruimte. De 3D film in het bezoekerscentrum en een lekker glas drinken en een zakje chips maken jouw avontuur compleet. Na afloop krijg jij een diploma mee als hulpmachinist van het Woudagemaal!


Dinsdag 23 december:

Workshop 1: Werken met Warmte (12:00 – 15:00 uur)
Hoe wordt warmte omgezet in beweging? In deze workshop leer je over de eigenschappen van warmte en warmteomzetting. Je imiteert de bewegingen van warme en koude moleculen en experimenteert met een paar verschillende koperen buizen ome een warmteverandering te voelen. Je bent ooggetuige van de praktische kant van hittegevoeligheid - thermisch papier wordt bruin door de hitte van een verfstripper. Je bouwt zelf een thermometer, neemt deel aan een tastbare temperatuurtest en verwarmt de thermometer in een sessie ‘zand schudden’.

Workshop 2: Onder Druk (13:00- 16:15 uur)
Onder druk is een stimulerende duik in de wetenschap van luchtdruk en de Wet van Bernoulli. Geniet van een opwindend verhaal over een Vikingschip en leer over thermodynamica en weersystemen. Met vliegende en zwevende pingpongballetjes kun je experimenteren met onevenwichtige luchtdruk. Met verbazingwekkende vortexkanonnen leer je op een leuke manier hoe mensen ademen. Je gebruikt je eigen kennis om de zwaartekracht te trotseren door gebruik te maken van perslucht en je krijgt een Air Blaster schuimraket mee naar huis.


Dinsdag 30 december:

Workshop 3: Mad Machines (12:00 – 15:00 uur)
Je leert hoe eenvoudige machines ons leven gemakkelijker maken. Je leert over de zes verschillende typen eenvoudige machines: de schroef, de hefboom, het hellend vlak, de wig, de katrol en het wiel en de as. Je lanceert voorwerpen met hefbomen, maakt dingen vast met schroeven en werkt met een wig in allerlei activiteiten. Een groot katrolsysteem dat je zelf kunt bedienen laat zien hoe katrollen het makkelijker maken om zware voorwerpen te verplaatsen. Je gebruikt je nieuwe kennis over mechanica als je je eigen Drag Racer gaat bouwen.

Workshop 4: FUN-damentele krachten (13:00- 16:15 uur)
In deze workshop kom je te weten hoe het komt dat de wereld draait. Sir Isaac Newton zou heel trots zijn geweest als hij wist dat jij als jonge onderzoeker de bewegingswetten zou onderzoeken! Je gaat experimenteren met massa en balans door je eigen zwaartepunt te gebruiken. Door rubber te vergelijken met stressballetjes worden de fysieke effecten van krachten aan het licht gebracht. Gyroscopen, fietswielen en speelgoedracebanen laten de concepten van precessie en centripetale krachten zien. Centripetale kracht is hetzelfde als middelpuntzoekende kracht. Na afloop van de workshop ga je naar huis met je eigen zwaartekrachtspel!

 Bezoek www.woudagemaal.nl

Spannende workshops in de kerstvakantie (8-12jr)
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.