Piggelmee in het Letterkundig Museum


-advertentiepositie-



Piggelmee in het Letterkundig Museum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Letterkundig Museum heeft het zogenaamde Piggelmee-archief verworven. Dit archief gaat terug tot 1914 en bestaat uit vele documenten over de reeks en zijn makers. Het bevat onder andere correspondentie, financiële bescheiden, reclamemateriaal en diverse merchandise. Zo bracht Van Nelle in de jaren zestig, zeventig en tachtig een drietal Piggelmee-kinderserviesjes op de markt. Inmiddels zijn Piggelmee-iana geliefde verzamelobjecten. Hoogtepunt uit het archief zijn de vele originele illustraties gemaakt door onder anderen Nans van Leeuwen (1900-1995).

‘In het land der blonde duinen / En niet heel ver van de zee, / Woonde eens een dwergenpaartje / En dat heette “Piggelmee”’. Generaties zijn groot geworden met dit dwergenpaar, bekend van de kinderboekenserie van De Erven de Wed. J. van Nelle uit Rotterdam. De koffie- en theeproducent gaf de serie ter reclame uit van 1919 tot in de jaren tachtig. Piggelmee is een creatie van L.C. Steenhuizen (1860-1926), hoofdvertegenwoordiger van Van Nelle, die er ‘zijn bloed aan heeft gewijd’, zoals hij ooit aan de directie liet weten.

Naar aanleiding van deze aanwinst is een kleine expositie ingericht, die valt in de reeks kortlopende actuele tentoonstellingen van het museum. Deze ode aan Neêrlands bekendste dwerg sluit naadloos aan bij de tentoonstelling Van Arendsoog tot Wiplala, die het Letterkundig Museum sinds zaterdag 17 januari brengt. Gelijktijdig is in Museum Meermanno De verbeelders te zien, eveneens gewijd aan Nederlandse illustratoren.

 Bezoek www.letterkundigmuseum.nl

Piggelmee in het Letterkundig Museum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.