Tentoonstelling 'Voor wie de bel luidt'




Tentoonstelling 'Voor wie de bel luidt'

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van maandag 20 april t/m woensdag 20 mei 2015 toont Atrium City Hall de tentoonstelling 'Voor wie de bel luidt' van fotograaf Erik Hup. In deze prachtige fotoserie komen het landschap en de geschiedenis van de Waalsdorpervlakte bij Den Haag samen.

Op de Waalsdorpervlakte zijn in de Tweede Wereldoorlog veel verzetsstrijders geëxecuteerd. Erik Hup heeft vanuit zijn verbeelding willen vastleggen hoe dit poëtische duinlandschap zich manifesteert. Steeds kan de toeschouwer zich in de verstilling van het moment de executie voor de geest halen.

Tevens heeft hij beelden gemaakt van teksten die verzetsstrijders tijdens hun gevangenschap in de muur van hun cel hebben gekerfd. Cel 601 in het zogenaamde Oranjehotel – nu binnen de muren van PI Scheveningen – is behouden gebleven, daar zijn de foto's gemaakt van die aangrijpende boodschappen.

Voor deze tentoonstelling heeft de fotograaf naar een ontwerp van ontwerper Peter George d'Angelino Tap een installatie gemaakt. Deze installatie bestaat uit kolossale zuilen met aan de buitenzijde de beelden van de muurteksten van de verzetsstrijders; en aan de binnenzijde de landschapsbeelden van de Waalsdorpervlakte. Deze twee zijden verbeelden het contrast tussen de poëzie van het landschap en de realiteit van het onvermijdelijke.

De gekozen presentatie versterkt twee belangrijke verhalende elementen in de tentoonstelling, namelijk Binnen en Buiten. De gedetineerde verzetsstrijders kerfden hun boodschappen in de muur, waarschijnlijk met het verlangen dat die woorden de buitenwereld zouden bereiken. Later werden zij afgevoerd naar de Waalsdorpervlakte, die door hun nabije einde meer begrensd leek dan de gevangenis.

De titel van de tentoonstelling verwijst naar de Bourdonklok die elk jaar op 4 mei op de Waalsdorpervlakte wordt geluid “tot roem en volging van die hun leven gaven tot wering van onrecht”.

In het werk van Erik Hup staat het landschap centraal. Hij is grotendeels autodidact, maar heeft ook lessen aan onder meer het International Center of Photography in New York gevolgd. Erik Hup presenteert zijn vrije werk regelmatig, waaronder afgelopen jaren in Pulchri Studio, het ministerie van Buitenlandse Zaken en galerie Lichtzone in Groningen. Zijn werk was ook te zien in de tentoonstelling 'Art from the Heart' in New York. Erik woont en werkt in Den Haag.

De tentoonstelling is mede mogelijk gemaakt door Atrium City Hall, het Prins Bernhard Cultuurfonds Zuid-Holland, de M.A.O.C. Gravin van Bylandt Stichting en de Foundation for Sartorial Concepts. Deze tentoonstelling is onderdeel van de Haagse Vrijheidsweken.

Meer informatie over Erik Hup is te vinden op www.erikhup.com.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Tentoonstelling 'Voor wie de bel luidt'
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.