Tour de France: Nederlanders in de Tour


-advertentiepositie-



Tour de France: Nederlanders in de Tour

» Let op: deze activiteit is voorbij «

De Tour de France start dit jaar in Utrecht, aanleiding voor Het Spoorwegmuseum om een tentoonstelling te organiseren over de Tour. Tijdens ‘Parijs is nog ver, Nederlanders in de Tour’ komen verhalen aan bod waar ook de trein soms een belangrijke rol speelt. Een expositie vol boeiende wielerverhalen, prachtig beeldmateriaal en legendarische geluidsfragmenten. Oud-winnaar Jan Janssen opent op woensdag 15 april de tentoonstelling door zijn gele trui uit 1968 aan de tentoonstelling toe te voegen. ‘Parijs is nog ver’ is vanaf 16 april open voor publiek.
Jan Janssen als winnaar in Parijs

Sinds in 1936 de eerste Nederlandse deelnemers in Parijs aan de start stonden leeft heel Nederland mee met de vaak heroïsche belevenissen van ‘onze jongens’ in Frankrijk. Het Spoorwegmuseum vertelt met beeld, geluid en collectie de verhalen van de Nederlanders in de Tour. Het Spoorwegmuseum integreert haar collectie op passende wijze in de tentoonstelling. Het verhaal begint bij de eerste editie van de Tour de France, waarbij het parcours het traject van de Franse spoorwegen volgt. Een stoomlocomotief is het decor van de beroemde Nederlandse Locomotiefploeg uit de jaren 50 waar bekende renners als Wim van Est, Henk Faanhof, Wout Wagtmans en Daan de Groot voor reden. De TI Raleighploeg van Peter Post is de meest succesvolle Nederlandse ploeg uit de historie. Door het sterke collectieve koersen werd deze ploeg ook wel de ‘posttrein’ genoemd. Het postrijtuig van het museum is dan ook een heel toepasselijke plek voor het vertellen van dit verhaal.

Voor de tentoonstelling wordt exclusief gebruik gemaakt van de collectie van het Huis van de Wielersport. Er zijn o.a. fietsen, wielershirts en foto’s van Nederlandse tourhelden te zien. De tentoonstelling bevat bruiklenen van diverse oud-renners zoals Joop Zoetemelk, Jan Janssen, Gerrie Knetemann, Peter Winnen, Rini Wagtmans, Henk Lubberding, Steven Rooks, Gert-Jan Theunisse en Ab Geldermans. Bijzonder is de originele fiets van Wim van Est waarmee hij in 1951 in ravijn viel, een bruikleen van fietsmuseum Velorama. Stichting Topsport for Life leent de Panasonic ploegleidersauto uit waar Peter Post in de jaren 80 mee achter het peloton reed. Het Zundertse bordeel Sauna Diana levert een prachtige dubbeldekkerbus, de eerste ploegenbus in de Tour de France.

Dankzij een samenwerking met het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid zijn de mooiste historische beeld- en geluidsfragmenten te zien en te horen. Natuurlijk is er voor bezoekers van alles te doen, er moet natuurlijk ook zelf gefietst worden. Een tentoonstelling voor jong en oud.

 Bezoek www.spoorwegmuseum.nl

Tour de France: Nederlanders in de Tour
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.