1

Nijntje Art Parade in het Atrium Den Haag


-advertentiepositie-



Nijntje Art Parade in het Atrium Den Haag

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2015 viert Nijntje haar zestigste verjaardag. Al drie generaties groeiden op met de wereldberoemde creatie van Dick Bruna. Om Nijntje tijdens dit kroonjaar te eren, heeft uitgever Mercis en retailspecialist World of Delights zestig kunstenaars uit verschillende disciplines gevraagd een levensgroot beeld van Nijntje te decoreren.

Het resultaat is van 1 mei tot eind september 2015 te zien tijdens de Nijntje Art Parade op verschillende locaties in Nederland en Japan. In het najaar worden de beelden geveild ten bate van UNICEF, het goede doel van de gemeente Den Haag in 2015. In deze periode zijn er ook twee Nijntjes in het Atrium Den Haag te zien tot en met dinsdag 29 september 2015.

Onder meer Piet Paris, Bas Kosters, Carli Hermès, Mattijs van Bergen en Inez van Lamsweerde en Vinoodh Matadin lieten zich voor de Nijntje Art Parade inspireren door de wereld van Nijntje. Marja Kerkhof, directeur Mercis: “Niet alleen in Nederland, maar wereldwijd is Nijntje een geliefd icoon. Vooral in Japan is Nijntje – of Miffy – ongekend populair. Daarom slaan we voor deze gelegenheid de handen ineen met niet alleen Nederlandse, maar ook met vijftien Japanse kunstenaars. Hun beelden zijn tot en met eind 2016 in een reizende tentoonstelling te zien in diverse musea en steden in Japan.”

NIJNTJES IN HET ATRIUM DEN HAAG
The Carrousel of the White Silence van kunstenaar Lita Cabellut is te zien. Lita Cabellut is zeer begaan met het lot van kinderen over de hele wereld. Via haar stichting Arnive steunt ze verschillende projecten. 'Ieder mens is geboren met een talent. Kunst is mijn talent en ik wil dit graag inzetten om kinderen die niet voor zichzelf op kunnen komen te helpen en om te zorgen dat zij hun eigen talent ontdekken en kunnen ontwikkelen. Hoewel ik door mijn jeugd buiten Nederland nijntje niet direct herkende, sprak het doel van de nijntje art parade, UNICEF, mij zodanig aan dat ik graag alsnog met het beroemde konijn kennis wilde maken. Inmiddels is de liefde tussen mij en nijntje wederzijds. The Carrousel of the White Silence draag ik op aan alle vergeten en mishandelde kinderen over de hele wereld.' Bevlogen en gepassioneerd als ze is, heeft Lita Cabellut voor dit doel ook nog een serie prachtige foto’s gemaakt, die bij haar nijntje-beeld horen.


Ook Eye Spy van kunstenaar Thé Tjong-Khing is in het Atrium Den Haag te zien. Het nijntje-beeld van Thé Tjong-Khing heet Eye Spy en is geïnspireerd door het moderne kind dat steeds minder tijd lijkt te hebben om gewoon kind te zijn. 'Deze nijntje is nogal veelzijdig. Ze heeft een Google Glass op, ze heeft een iPad, een smartphone en een smartwatch. Ze doet mee met The Voice Kids (handmicrofoon) en danst graag disco op haar glitterschoenen. Met haar Art Paint Spray maakt ze graffiti. Ze geeft gelukkig ook om de natuur, ze heeft groene vingers. Haar ouders hebben het druk, druk, druk en daarom heeft ze haar eigen huissleutel. Maar soms is het haar allemaal wat te veel. Dan grijpt ze naar haar speen en naar haar knuffel. En natuurlijk houdt ze op z'n tijd van een ijsje. Ze maakt zich wel zorgen om de wereld, ze hoopt op vrede (V-teken hangertje). Van gamen is ze niet vies (het witte schijnsel op haar gezicht en de vierkante ogen). Sportief is ze ook; kijk maar op haar rug. Daarmee wil ze de wereld door.'

SAMENWERKING UNICEF
In oktober 2015 worden de beelden in het Rijksmuseum geveild ten bate van onderwijsprojecten van UNICEF. Ook een gedeelte van de opbrengst van de merchandise van de parade komt ten goede aan deze projecten. Het doel van de Nijntje Art Parade is behalve mensen te laten genieten van de prachtige creaties, bewustzijn creëren bij jong en oud. Helaas krijgt niet ieder kind dezelfde kansen, maar het volgen van onderwijs vergroot de kansen van kinderen wereldwijd.

Den Haag, Internationale Stad van Vrede en Recht, ondersteunt sinds 2005 om de twee jaar een organisatie die zich internationaal inzet voor vrede en recht. Tien jaar geleden was UNICEF het eerste goede doel. Na het Rode Kruis, Warchild, AMREF Flying Doctors en Save the Children gaat Den Haag vanaf januari weer in actie komen voor UNICEF. Het College van B&W heeft UNICEF als goed doel voor de stad geselecteerd vanwege het 60-jarig bestaan van UNICEF en de bijzondere relatie die de VN-stad en de VN-kinderrechtenorganisatie van oudsher hebben.

Voor meer informatie over de Nijntje Art Parade, kijk op www.nijntjeartparade.nl.

 Bezoek www.atriumcityhall.nl

Nijntje Art Parade in het Atrium Den Haag
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.