Tentoonstelling Sheep in the City


-advertentiepositie-



Tentoonstelling Sheep in the City

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Van zaterdag 23 mei t/m zaterdag 13 juni is de tentoonstelling Sheep in the City te zien van Beatrice Waanders, eigenaar van het internationaal bekende viltlabel The Soft World.

Grote organische katoenen doeken bewerkt met de ruwe onbehandelde wol van de Westlandse en Haagse schaapskudde maken een sprookjesachtige hemel van wol en gaan een interessante ontmoeting aan met de koele strakke architectuur van het Atirum Den Haag.

Op de grond kunnen mensen het aaibare materiaal zelf voelen in de zithoek op een klassieke Nederlandse Martin Visser bank bekleed met de Haagse ruwe wol. Kijk niet op van takjes en zaadjes uit de Haagse Duinen die nog tussen de wol zitten. Op een televisie bekijk je een filmpje van viltkunstenares Beatrice Waanders op bezoek bij de schaapskudde afgewisseld met een filmpje van Dunea waterleiding die de Haagse schaapskudde inhuurt.

In de huidige tijd van verstedelijking, globalisering en hoge technologie hebben mensen het gevoel de band met hun directe omgeving en met de natuur te verliezen. Dat mensen toch behoefte hebben aan natuur, binding en kleinschaligheid zien we aan een herwaardering voor lokale tradities, oude ambachten en de natuur middels initiatieven als stadslandbouw en een opleving van oude ambachten in hedendaags design.

Met het kunstwerk wil viltkunstenaar Beatrice Waanders de natuur naar de stad halen, om mensen te inspireren vervolgens van de stad naar de natuur te gaan. Den Haag heeft uitgestrekte duingebieden waarin een prachtige schaapskudde bestaande uit het Nederlandse oerras Drents Heideschaap van schaapsherderin Judith Prins die het gebied op natuurlijke wijze aantrekkelijk voor bezoekers houden. Beatrice Waanders hoopt mensen hiermee kennis te laten maken middels haar kunstwerk gemaakt van de wol van die schaapskudde.

Het kunstwerk van Beatrice Waanders is handgemaakt volgens de eeuwenoude techniek van het
vilten. Ze gebruikt geen chemicaliën in de producten; water, zeep en spierkracht bepalen het productieproces.
De wol wordt niet geverfd; de rijke natuurlijke kleurschakeringen zijn onderdeel van het ontwerp.
Het werk is gemaakt door Beatrice Waanders en haar team in een oud voormalig boothuis van het havenbedrijf aan de Maas in Rotterdam, waar Rotterdamse vrouwen en mensen met een lichte beperking van Stichting Pameijer oude ambachten als vilten, kaarden en spinnen laten herleven.

BEATRICE WAANDERS
Beatrice Waanders (1970) studeerde in 1997 af aan de Willem de Kooning Academie in Rotterdam. Na jaren als interieurarchitect voor het Ministerie van Buitenlandse Zaken gewerkt te hebben, richtte zij in 2008 haar viltlabel The Soft World op. Zij participeert jaarlijks op de Dutch Designweek, Meesterlijk in Amsterdam en sinds 2009 jaarlijks op de grootste interieurbeurs ter wereld Maison & Objet op de prestigieuze afdeling Scènes d’intérieur. Incidentele exposities, o.a. in cultgalerie H.P.Deco in Tokyo tijdens Tokyo Design Week, op PAN-Amsterdam voor Residence magazine, groepsexpositie bij Menno Kroon en WTC-gallery in Rotterdam. Ook werd er viltwerk op maat geleverd aan diverse Franse modehuizen zoals Givenchy Paris.

Meer informatie over Beatrice Waanders is te vinden op www.thesoftworld.com.

Tentoonstelling Sheep in the City
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.