Dansen van de dood, met Vasily Petrenko


-advertentiepositie-



Dansen van de dood, met Vasily Petrenko

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Radio Filharmonisch Orkest , Vasily Petrenko (Dirigent), Alexander Vinogradov (Bas) Takemitsu - Requiem , Moesorgski - Liederen en dans

Muziek en oorlog
De dood is een van de weinige zekerheden in het leven, en misschien daarom een formidabele inspiratiebron voor componisten. De één vertolkt weerstand en woede, de ander bedroefdheid – of berusting en vrede. Muziek mag bij het leven horen, maar sterven hoort bij muziek. De Japanse componist Takemitsu haatte door zijn oorlogservaringen alles wat Japans was. Zijn (instrumentale) Requiem is dan ook een on-Japans werk, meer naar Alban Berg en Bartók neigend. Het werk kreeg bekendheid doordat Stravinsky het bij toeval hoorde tijdens een bezoek aan Japan en onmiddellijk gefascineerd raakte. In Moesorgski’s Liederen en dansen van de dood worden vier personages met de Dood geconfronteerd: de moeder van een ziek kind, een jonge vrouw, een dronkaard en een legercommandant.

Vasily Petrenko dirigeert Sjostakovitsj
Vasily Petrenko dirigeert tot slot Sjostakovitsj’ dieptragische Achtste symfonie uit 1943: muziek over oorlogsellende, en níet over triomf. Dat was riskant, want een Sovjetcomponist die weigerde de verplichte jubelmuziek te schrijven, was in die dagen zijn leven niet zeker. Mede daarom beschouwde Sjostakovitsj dit werk als zijn eigen requiem.

 Bezoek www.concertgebouw.nl

Dansen van de dood, met Vasily Petrenko
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.