1

Corso Zundert




Corso Zundert

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Corso Zundert herdenkt dit jaar met de rest van de wereld het 125e sterfjaar van de schilder Vincent van Gogh, die op 30 maart 1853 in Zundert werd geboren. Corso Zundert 2015 staat geheel in het thema van Vincent van Gogh.

Corso Zundert koestert de artistieke vrijheid van de corso-ontwerpers en is daarom normaal gesproken niet aan een thema gebonden. Alleen voor Vincent van Gogh wordt een uitzondering gemaakt. Het thema van het corso van 2015 is ‘Flowers of inspiration’. De corso-ontwerpers hebben gezamenlijk een inspiratieprogramma gevolgd. Alle twintig buurtschappen bouwen een wagen geïnspireerd op het leven en het werk van Vincent van Gogh.

Corso Zundert is het grootste corso ter wereld en bestaat sinds 1936. Het is een vriendelijke competitie van twintig buurtschappen die jaarlijks met elkaar strijden om de mooiste wagen te bouwen, beoordeeld door een vakkundige jury van kunstenaars en theatermensen. Corso wordt gemaakt door louter vrijwilligers en is daarmee een traditie die drijft op gemeenschapszin. Het was in 2012 de eerste traditie die een plaats kreeg op de Nationale Inventaris van Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. Inmiddels staan er vele corso’s op de lijst. Corso’s vind je over de hele wereld, maar nergens leeft de traditie zo sterk als in Nederland.

Corso Zundert vindt steeds plaats op de eerste zondag van september. De stoet op zondag vormt het hoogtepunt van het corso. De prijzen worden bekendgemaakt nog tijdens de stoet, als de wagens voor de tweede keer de hoofdtribune passeren op de Zundertse Markt. Alleen de winnende wagen mag stoppen, wat steevast resulteert in de ‘Zundertse jubel’, een ongepolijste vreugde-uitbarsting waar bouwers van de winnende wagen elkaar huilend in de armen vallen en hun vreugde uitschreeuwen.

Op de maandag 7 september erna staan de wagens de hele dag tentoongesteld voor het publiek.

 Bezoek www.corsozundert.nl

Corso Zundert
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.