Vincent van Gogh als graficus


-advertentiepositie-



Vincent van Gogh als graficus

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In 2015 is het 125 jaar geleden dat Vincent van Gogh overleed (1853-1890). In Nederland, België, Engeland en Frankrijk wordt dit op ruim 30 locaties, die van belang waren in zijn leven, gememoreerd met diverse activiteiten onder de noemer: Van Gogh 2015, 125 years of inspiration. Het Nederlands Steendrukmuseum in Valkenswaard participeert hierin van 9 mei t/m 4 oktober 2015 met de expositie 'Vincent van Gogh als Graficus'.

Het thema is het onderbelichte lithografische werk van de kunstenaar en zijn grote interesse voor 'de kunst van het Black & White'. Daarnaast is de mini-expositie ‘Vincent van Gogh in kleingrafiek’ uit de collectie Ton de Brouwer te zien.

Lithografisch oeuvre
In de expositie komen aan de hand van museale facsimile's zijn grafisch oeuvre en via diverse bruiklenen uit Nederland en België de volgende thema's aan bod: Van Gogh als verzamelaar, Van Gogh met ambitie als tijdschriftillustrator, Van Gogh als prentmaker voor het volk, Van Gogh als zijn eigen visitekaartje en Van Gogh als experimenteerder. Bijzondere aandacht is er voor de in kleine oplaag op 16 april 1885 in Eindhoven gedrukte litho 'De Aardappeleters'. Vincent maakte deze voorafgaand aan de definitieve versie van het later beroemde geworden schilderij, dat zijn eerste echte meesterwerk moest worden.

De bezoeker maakt kennis met minder bekende kanten van de beroemde kunstenaar. Bij de samenstelling van de expositie is samengewerkt met o.a. het Van Gogh Museum, de Koninklijke Bibliotheek van België, het Rijksprentenkabinet, Kröller-Müller Museum en British Museum.

 Bezoek www.steendrukmuseum.nl

Vincent van Gogh als graficus
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.