Draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum




Draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Tijdens de jaarlijkse draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum zijn bijna twintig draaiorgels zijn te gast in het museumpark te Arnhem. Al meer dan een eeuw zorgen draaiorgels voor sfeer en gezelligheid op straat; een echt Nederlandse traditie. Jaarlijks brengt de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) een unieke collectie straat-, dans- en kermisorgels bijeen in het museumpark.

Tegenwoordig luisteren we naar muziek, waar en wanneer we willen. Thuis, onderweg, samen of individueel, online of live. Begin 1900 was het de orgelman die muziek naar de mensen bracht. Op straat, op de kermis en in danszalen, nieuwe liedjes werden pas bekend als ze werden gespeeld door het draaiorgel. Zondag 31 mei 2015 biedt het Openluchtmuseum een unieke kans om kennis te maken met dit muzikale hoofdstuk uit onze geschiedenis.

Bijzondere gast dit jaar is de IJzeren Hein, zoals de naam al doet vermoeden, een ‘onverwoestbaar’ orgel dat de orgelman nooit in de steek liet. Dit straatorgel werd in 1932 gebouwd door Arthur Bursens te Hoboken (Antwerpen) en heeft een zeldzaam front in Art-Deco-stijl. Het museum behoort tot de collectie van museum Speelklok dat het in 2014 ingrijpend restaureerde.

Het kermisorgel 37-er Ruth van Nigel Myers uit Rufforth (UK) speelt voor het eerst in ruim 50 jaar weer in Nederland. Het orgel werd oorspronkelijk door de firma A. Ruth & Sohn (Waldkirch, Duitsland) als cilinderorgel gebouwd, maar werd later in de fabriek omgebouwd tot boekorgel.

‘Roerende cultuurmonumenten’
In 1954 werd de Kring van Draaiorgelvrienden (KDV) opgericht. De vereniging telt ca. 1500 leden en zet zich in om zoveel mogelijk van de draaiorgel-geschiedenis voor Nederland te behouden. Zo heeft de vereniging ervoor gezorgd dat zeven unieke historische draaiorgels officieel zijn erkend als “roerende cultuurmonumenten” waardoor ze zijn beschermd tegen uitvoer naar het buitenland. Tijdens de draaiorgeldag is De Lekkerkerker (1925-Carl Frei) in het Openluchtmuseum te beluisteren.

 Bezoek www.openluchtmuseum.nl

Draaiorgeldag in het Nederlands Openluchtmuseum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.