Manifesten - Rond Boendermaker en De Jong


-advertentiepositie-



Manifesten - Rond Boendermaker en De Jong

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Met de tentoonstelling Manifesten biedt KRANENBURGH een platform voor discussie over de prikkelende vraag: wie bepaalt kunst? Kunstenaars, het publiek en verzamelaars kunnen zich uitspreken en hun ideeën ter plekke wereldkundig maken. Stellingen van kunstenaars van nu en honderd jaar geleden vormen de inspiratiebron.

Op Manifesten is werk te zien van Folkert de Jong en veertien geestverwanten. Tot de generatie van vroeger behoren kunstenaars van de Bergense School en andere expressionisten, destijds de avant-garde van de kunstwereld. Die laatste groep discussieerde voortdurend over kunst en de plaats in de samenleving. Tot op de dag van vandaag zit dat reflecteren in het DNA van kunstenaarsdorp Bergen.

Twee Manifesten


De titel van de tentoonstelling Manifesten verwijst naar twee manifesten, die het maatschappelijk engagement van de twee groepen kunstenaars typeren. Het eerste werd honderd jaar geleden geschreven door Piet van Wijngaerdt, één van de grondleggers van de Bergense School. Hij baseerde zich op het gedachtegoed van Henri le Fauconnier. Ongeveer een eeuw later formuleerde De Jong een hedendaagse variant, die zijn denkbeelden en die van zijn artistieke vrienden in kaart brengt. De Jongs pamflet Horror Vacui gaat over de angst voor de leegte en leegstand. ‘Het weerspiegelt hoe ik de maatschappij ervaar, inclusief angstvisioenen’, zegt hij.

 Bezoek www.kranenburgh.nl

Manifesten - Rond Boendermaker en De Jong
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.