1

De combinatie


-advertentiepositie-



De combinatie

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Merk- en stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam en Mageldoeken

Circa 40 merklappen te zien van het voormalige Burgerweeshuis Amsterdam uit de collectie van Berthi Smith-Sanders zijn te bewonderen tijdens deze tentoonstelling. Berthi Smith-Sanders exposeert voornamelijk met merk- en stoplappen die in haar gelijknamige boek worden besproken. Daarnaast zijn er in het museumcafé enkele mangeldoeken uit haar collectie geëxposeerd.

Merk- en Stoplappen uit het Burgerweeshuis Amsterdam

De merk- en stoplap hoorde bij het onderwijs van de weesmeisjes in het Burgerweeshuis van Amsterdam. Deze expositie toont de duidelijk herkenbare stijl van de merklap van dit weeshuis, welke uitvoerig wordt beschreven in het boek van Berthi Smith-Sanders. Om negen merk- en stoplappen uit één familie (plus één merklap van een vriendin) aan te treffen is zeer uitzonderlijk. Enkele hiervan zijn gemaakt in het weeshuis en de anderen zijn thuis onder leiding van de moeder gemaakt die onderwijs had gekregen in het weeshuis. Het is bijzonder dat de anekdotes telkens van moeder op dochter zijn doorgegeven. De familiegeschiedenis, het handwerkonderwijs van het Burgerweeshuis van Amsterdam en het verhaal van het meisje dat de merk- en/of stoplap maakte zijn te ontdekken in deze lappen.

Mangeldoeken

Een mangeldoek is een langwerpige doek die meestal 70 tot 80 cm breed is en 180 tot 200 cm lang is. In Nederland zijn zeer waarschijnlijk eenvoudige effen linnen doeken gebruikt. Dit in tegenstelling tot Duitsland waar mangeldoeken met motieven in jacquard damast zijn geweven. Deze doeken laten vaak een gedeelte van het wasproces zien en zijn voor ons dus een bron van informatie. De in het museum getoonde zijn Duitse mangeldoeken.

 Bezoek www.hmdb.nl

De combinatie
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.