1

Dino Jaws - eten of gegeten worden?


-advertentiepositie-



Dino Jaws - eten of gegeten worden?

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het is dit jaar eten of gegeten worden in het Museon! Ontdek wat de dino’s aten, voor welke dino je niet bang hoeft te zijn en voor welke je moet rennen voor je leven! Welke dino ben jij? Ben je een vleeseter? En je vader een planteneter? Dan kan hij maar beter oppassen…

Naast het bekijken van de prachtige dinosaurusmodellen, kunnen bezoekers ook veel doen. Je kunt bijvoorbeeld zelf graven naar fossielen. Welke gereedschappen gebruik je voor welke fossielen? Ook is er met meerdere bezoekers een dinoquiz te spelen door als een dino op de grond te stampen. Kun je lopen als een dino?

DinoJaws bestaat uit een serie spectaculaire dinosaurusmodellen. De bekendste is wel de T-rex die we zien boven een enorme steak. Daarnaast zien we de Brachiosaurus en de Edmontosaurus smikkelen van bladeren van bomen. Deze drie dino’s vormen de introductie van de tentoonstelling. Maar er staan nog meer dino’s. De Euoplocephalus bijvoorbeeld, met een grote knots aan zijn staart om zich mee te verdedigen. Twee velociraptors die een Triceratops verslinden. De bedrieglijke schattige Coelophysis. De slome Iguanodon met zijn levensgevaarlijke duimen. De Oviraptor, in het Nederlands bekend als de ‘eierdief’. Tenslotte de enorme Baryonyx, een viseter van formaat.

Het Museon heeft ook prachtige fossielen van dinosaurussen en andere reptielen uit het Mesozoïcum in de collectie. Ze krijgen dan ook een prominente plaats in de tentoonstelling. De mooiste is misschien wel het skelet van een Allosaurus, net als een T-rex, een groot vleesetend monster. Ook tonen we een spectaculair fossiel van een Ichthyosaurus, een reptiel met een dolfijnachtig uiterlijk. Het skelet van de Phosphatosaurus uit Marokko lijkt juist weer veel meer op dat van een krokodil. De laatste twee fossielen zijn zwemmende reptielen geweest. Ondanks het achtervoegsel van hun naam ‘-saurus’ zijn het slechts neefjes van de bekende dino’s, maar daarom niet minder gevaarlijk! Het Museon heeft ook fossielen die meer vertellen over eetgedrag zoals bijvoorbeeld tanden, kaken, nagels, maagstenen en poep. We tonen bijvoorbeeld kaken en tanden van Mosasaurussen, gevonden in Marokko.

 Bezoek museon.nl

Dino Jaws - eten of gegeten worden?
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.