World Press Photo 2015 in Zutphen


-advertentiepositie-



World Press Photo 2015 in Zutphen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Voor de eerste keer is deze zomer de internationale foto-expositie World Press Photo te zien in Zutphen. Van 8 tot en met 28 juli wordt World Press Photo 2015 getoond in de Sint Walburgiskerk. Deze integrale, grote tentoonstelling toont alle winnende foto’s van de meest prestigieuze internationale wedstrijd op het gebied van fotojournalistiek.

Al zestig jaar lang selecteert een internationale jury de winnende foto’s voor deze jaarlijkse wedstrijd. Veel van deze foto’s blijven jarenlang in ieders geheugen gegrift. Denk bijvoorbeeld aan de foto van het napalmmeisje in Vietnam waarmee Nick Ut in 1973 de wedstrijd won. Of de winnende foto van afgelopen jaar die John Stanmeyer maakte van Afrikaanse migranten die op het strand van Djibouti met hun mobiele telefoons proberen een signaal op te vangen om te kunnen bellen. Dankzij de fotografie worden veel heftige gebeurtenissen en mooie beelden zichtbaar voor een groot publiek. Zij tonen de wereld wat er speelt.

Dit jaar werden bijna 100.000 foto’s ingestuurd. De jury kiest daaruit winnaars in de categorieën algemeen nieuws, hedendaagse kwesties, langlopende projecten, natuur, sport en hard nieuws. De grote winnaar van dit jaar is de Deense fotograaf Mads Nissen, die een intiem moment van een homopaar in Sint Petersburg (Rusland) vastlegde met zijn camera. In april ontving hij de prijs uit handen van Prins Constantijn. De tentoonstelling World Press Photo 2015 was toen voor het eerst te zien in Amsterdam. Daarna, vanaf 8 juli, is hij voor iedereen toegankelijk in Zutphen. Daarmee mag Zutphen zich voegen in het rijtje van grote wereldsteden zoals Tokyo, Sydney, Toronto, Rio de Janeiro en Mexico City.

Sint Walburgiskerk
De imposante Sint Walburgiskerk in Zutphen, een van de tien grootste kerken in Nederland, vormt het decor voor de fototentoonstelling. In de zijbeuken zullen de foto’s goed tot hun recht komen. Na het bekijken van de expositie is het ook mogelijk om voor 4 euro per persoon een bezoek aan de inpandige middeleeuwse bibliotheek de Librije te brengen. Deze openbare leeszaal uit de zestiende eeuw is de oudste bibliotheek van Nederland. Voor een mooi uitzicht over de stad, de IJssel en bij helder weer tot kilometers verder, kunnen liefhebbers zich aan een torenbeklimming wagen. De kosten hiervan zijn 2,50 euro per persoon (1 euro voor kinderen tot 12 jaar).

Het thema World Press Photo keert ook elders in de stad terug. Filmtheater Luxor zal films over fotografie vertonen en wandel- en vaararrangementen kunnen gecombineerd worden met een bezoek aan de World Press Phototentoonstelling.

 Bezoek www.worldpressphotozutphen.nl

World Press Photo 2015 in Zutphen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.