1

Familieopstellingen


-advertentiepositie-



Familieopstellingen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Familieopstelling is een prachtige methode, ontwikkeld door Bert Hellinger en wordt inmiddels in heel Nederland tijdens workshops ingezet om op levensvragen een antwoord te krijgen.

Door middel van een familieopstelling kom je op soms verbluffende wijze in contact met je ‘familieziel’. Of je het wilt of niet, je familie van herkomst is het belangrijkste systeem waar je deel van uitmaakt.

Het idee achter deze simpele maar doeltreffende werkvorm is dat onze familie en onze voorouders een veel grotere rol in ons leven spelen dan we vaak beseffen.
Jij behoort tot een gezin, Jouw gezin van oorsprong waarin je geboren bent. Dat gezin maakt op zijn beurt deel uit van een familie. Je bent er in opgegroeid of je hebt je gezin, misschien heb je jou familie door omstandigheden nooit of slechts gedeeltelijk gekend. Misschien heb je ook al zelf voor een gezin gekozen: je leeft alleen of met een partner, je hebt al of niet kinderen. We spreken in alle gevallen van een familiesysteem met zijn geschiedenis, zijn eigen manier van omgaan met de dingen, zijn gevoeligheden, zijn gelukkige en verdrietige momenten…

Soms bots je in je leven keer op keer weer op een zelfde thema of probleem waar je maar geen helderheid in krijgt en dat je verhindert voluit te leven, het lijkt wel alsof het lot je tegen zit.
Een familieopstelling kan op een ontroerende en vaak wonderlijke manier inzicht geven in de onbewuste patronen die daar aan ten grondslag liggen en die vaak al vele jaren doorgegeven zijn van generatie op generatie. Een familieopstelling verbindt je met jouw familiesysteem, jouw voorouders en hun lot waardoor je zelf terug beweging kunt brengen in wat vast zit, in wat zich steeds maar herhaalt in je leven.
Dit werk kan een verstrekkend effect hebben op alle deelnemers, ook wanneer je tijdens een workshop geen eigen opstelling plaatst.

Een kleine selectie waarover je in een workshop vragen kunt stellen?

Waarom kan ik in het leven mijn eigen plek niet vinden en innemen
In contact met familie of mensen voel ik boosheid, verdriet of neerslachtigheid, hoe kan dat
Waarom voel ik me vaak eenzaam of alleen en mis ik verbinding met de mensen om mij heen
Iemand in je familie is overleden en hier mag niet om worden gerouwd
Iemand is verstoten of uitgesloten en hierover praten is taboe
Mijn leven wordt beheerst door geweld, incest, seksueel of emotioneel misbruik
Geheimen in de familie, scheiding, oorlog, geweld, verslaving of een ongeluk
Door werk van Bert Hellinger wordt steeds duidelijker dat belangrijke gebeurtenissen in een familie invloed hebben op het functioneren en welzijn van andere familieleden. Uitgebreide therapeutische ervaring met de familieopstelling methode over meer dan 20 jaar laat zien welke onzichtbare familiebanden aanwezig zijn en welke emotionele verstrikkingen kunnen ontstaan. Uit liefde voor de familie kan een kind onbewust een last van een ander familielid op zich nemen. Soms leef je bewust of onbewust het leven van iemand anders. Je wordt de moeder van je moeder; je draagt een last voor iemand anders in de familie zonder dat je dat weet en zonder dat je dat wilt. Met een familieopstelling kan een verstrikking losgelaten en de ‘orde van de liefde’ hersteld worden. Dit proces blijkt uiterst effectief en helend.

Hoe werkt een familieopstelling?
Als je een opstelling doet, dan doe je dat zonder dat andere familieleden of collega’s aanwezig zijn. Uiteraard mag dat wel maar het is niet nodig dat in een workshop mensen die je kent aanwezig zijn.
In een kort gesprek geeft de vraagsteller aan wat het thema is. Op basis daarvan beslist de begeleider welke delen worden opgesteld. Om in een workshop zichtbaar te kunnen maken wat in je familie of in je leven speelt, wordt gebruik gemaakt van zogenaamde representanten. Representanten zijn mensen uit de groep waarin je de opstelling doet, mensen die iets of iemand uit jouw systeem vertegenwoordigen, bijvoorbeeld: vader, moeder en de vraagsteller zelf.

De cliënt samen met de begeleider kiest tijdens de workshop representanten voor de familieleden. Deze representanten worden op een bepaalde manier in de ruimte opgesteld. Als de vraagsteller de representanten zelf opstelt is het belangrijk dat de cliënt niet een van te voren bedacht beeld opstelt, maar zonder na te denken –met de aandacht naar binnen gericht– de representanten op hun plaats zet. Hiermee is het werk van de vraagsteller klaar.

Dan gebeurt er telkens weer iets verrassends. Door de plaats die representanten nu innemen in een (familie)systeem waar ze vooraf totaal niets van wisten komt informatie vrij die te maken heeft met het onderwerp van de vraagsteller. In het proces daarna worden representanten verschoven en eventueel dialogen gevoerd om een gezonde plek voor de leden te vinden, met name voor de representant van de cliënt. Dit proces kan zeer helend zijn. Oude verstrikkingen en patronen worden losgelaten en nieuwe gezonde beelden geïntegreerd.
Vaak komen inzichten tijdens of vlak na een opstelling. Ook is het mogelijk dat het een tijd (incubatietijd) duurt voor helder wordt wat in een opstelling was te zien.

Bovenstaande is een poging een uitleg te geven voor mensen die opstellingen niet kennen. Wat in een opstelling gebeurt is moeilijk uit te leggen, als je nog nooit een opstelling hebt gezien is voorgaande tekst misschien heel verwarrend en niet te begrijpen, een opstelling begrijp je meestal pas door hem zelf te ervaren en dat kan door deelname aan een workshop. Wat belangrijk is, je hebt geen enkele voorkennis nodig om aan een workshop Familieopstellingen deel te nemen.

Ik heet je van harte welkom.

 Bezoek www.vormbalans.nl

Familieopstellingen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.