WAARDEvol: over de bodem van Noord-Holland


-advertentiepositie-



WAARDEvol: over de bodem van Noord-Holland

» Let op: deze activiteit is voorbij «

wAARDEvol, de nieuwe tijdelijke tentoonstelling vertelt het verhaal van het ontstaan, de bedreiging en de bescherming van de bodem van Noord-Holland. Met historische kaarten, prenten en foto’s uit de Provinciale Atlas Noord-Holland wordt een ode gebracht aan de nog zichtbare aardkundige monumenten van de provincie. Met een spectaculaire installatie, de ‘augmented reality sandbox’ -een primeur voor Nederland- kun je zelf direct ervaren wat de gevolgen zijn van ingrepen in het landschap.

De ontwikkeling van het landschap
Tienduizend jaar geleden zag Noord-Holland er heel anders uit dan nu. Onder invloed van krachten als wind, water, ijs en getijden was er een natuurlijk landschap ontstaan. Landschapselementen als stuwwallen, duinen en strandwallen vertellen over het ontstaan van het landschap in de provincie en worden daarom ‘aardkundige waarden’ genoemd. Sinds de middeleeuwen is het natuurlijke landschap sterk veranderd en aangetast door menselijk ingrijpen. Op sommige plaatsen is het zelfs helemaal verdwenen. Om verdere bedreiging tegen te gaan, is een aantal bijzondere landschapselementen aangewezen als aardkundig monument. Dit zijn bijvoorbeeld het stuwwallengebied van het Gooi, het duingebied Nationaal Park Zuid-Kennemerland en de strandwal bij Spaarnwoude. Een korte film maakt duidelijk wat aardkundige monumenten zijn en waarom ze beschermd moeten worden; klik hier om de film te bekijken.

Prenten, kaarten en foto’s
In de tentoonstelling zijn bijzondere prenten, tekeningen en kaarten uit de historische collectie van de Provincie Noord-Holland te zien: een ingekleurde ets van het turfsteken in Amstelveen (1665), een tekening van Hendrick de Leth van de ‘Hooghe Berg’ op Texel (1727) en een aquarel van Cornelis van Noorde van de zandafgraving bij Kraantje Lek (1773) bijvoorbeeld. Ook zijn er aardkundige monumenten anno nu te bewonderen, op een speciale fotoserie van Paul Paris.

Verander zelf het landschap!
Bezoekers kunnen ook zelf ervaren wat er gebeurt als er iets in het landschap verandert. In de ‘augmented reality sandbox’, een primeur voor Nederland, kun je zelf veranderingen in het landschap simuleren. De gevolgen voor het land en water worden direct zichtbaar.

 Bezoek huisvanhilde.nl

WAARDEvol: over de bodem van Noord-Holland
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.