1

Herman de Vries, Toevalstekeningen1970-1975




Herman de Vries, Toevalstekeningen1970-1975

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het oeuvre van herman de vries staat de laatste tijd zeer in de belangstelling. Zijn aanwezigheid namens Nederland op de Biennale van Venetië vormt een terechte bekroning op zijn kunstenaarschap, dat zo’n vijftig jaar omspant. Het Kröller-Müller Museum wijdt nu, in nauwe samenwerking met de vries, een tentoonstelling aan zijn zogenoemde toevalstekeningen uit de periode 1970-1975.

herman de vries, random objectivation, 1972 (bruikleen particuliere collectie)

Toeval en kansberekening

De toevalstekeningen ontstaan in de vries’ eerste jaren als full time kunstenaar en na zijn verhuizing naar het Noord-Beierse Eschenau, waar hij nog steeds woont. De tekeningen komen voort uit de voor de vries zo kenmerkende ordeningsprincipes toeval en kansberekening. Geïnspireerd door het landbouwkundig onderzoek dat hij eerder verricht bij de Plantenziektekundige Dienst in Wageningen, begint hij met het maken van toevalscomposities, waarin lijnen, strepen, vlakken, stippen en cirkels via toeval hun plek in de compositie krijgen.

Lange relatie

Het Kröller-Müller Museum heeft een lange relatie met de vries. Hij is goed vertegenwoordigd in de collectie en het museum organiseerde al eerder grotere en kleinere presentaties rond zijn werk.

 Bezoek krollermuller.nl

Herman de Vries, Toevalstekeningen1970-1975
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.