Atelierroute Expo




Atelierroute Expo

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In september 2015 zal voor de 5e keer op rij de tweejaarlijkse atelierroute plaatsvinden; een heuglijk feit. Voor de eerste keer vond deze atelierroute voor professionele kunstenaars uit de gemeente Oss plaats in 2007 en deze werd toen in het leven geroepen door de kersverse Stichting Beeldende Kunst Oss en Lith. Alex van der Heijden, de initiatiefnemer van dit gebeuren bracht met het organiseren hiervan 40 kunstenaars bij elkaar die allen voor een weekend hun atelier openstelden voor publiek. De gemeente Oss was zo enthousiast over het resultaat hiervan dat zij het kunstenaarscollectief dat de Stichting was een vast onderkomen wilde aanbieden. Dat werd gevonden aan de Kruisstraat 26 te Oss, waar in mei 2008 de eerste expositie werd gehouden van alle aangesloten kunstenaars. De expositieruimte werd K26 gedoopt.

Nu, 2015, bestaat deze tentoonstellingsruimte nog steeds en vormt zij ook de basis van de 5e atelierroute. Tijdens de atelierroute, maar ook al 4 weken voorafgaand eraan, zal er van iedere deelnemende kunstenaar een representatief werk te zien zijn in K26, zodat potentiele bezoekers aan de ateliers zich vooraf een beeld kunnen vormen van wat er zoal aangeboden wordt. Met deze 5e editie is er voor gekozen onderscheid te maken tussen kunstenaars in het buitengebied en die in Oss zelf. Op 5 en 6 september stellen de ca. 15 deelnemende kunstenaars in het buitengebied hun ateliers open voor publiek; in het daaropvolgende weekend, 12 en 13 september is de beurt aan de ruim 20 kunstenaars die hun atelier hebben in Oss.

Bezoekers hebben zo meer tijd om de afzonderlijke ateliers te bezoeken, en hoeven zich niet meer zo van hot naar her te verplaatsen om alles te kunnen zien. Bovendien wordt het nu ook voor de kunstenaars zelf mogelijk om hun collega’s te bezoeken. Ook nieuw in deze 5e editie is het feit dat er kunstenaars meedoen die niet verbonden zijn aan de Stichting Beeldende Kunst. In de Pauluskerk, een verzamelplaats van kunstenaarsateliers, waar 3 K26 kunstenaars hun atelier hebben, zullen ook de andere kunstenaars die hier hun domicilie hebben hun atelier openstellen. En hetzelfde geldt voor het kunstenaarsinitiatief Plaka te Megen waar ook meerdere ateliers opengesteld zullen worden. Daarmee laat de atelierroute anno 2015 goed zien wat er leeft op het gebied van de beeldende kunst in de gemeente Oss.

 Bezoek www.k26.nl

Atelierroute Expo
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.