Gijs Assmann - Desalniettemin de liefde




Gijs Assmann - Desalniettemin de liefde

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Gijs Assmann (Roosendaal, 1966) maakt tekeningen, collages, schilderijen, sculpturen en installaties. Zijn werk is in talloze privé- en bedrijfscollecties opgenomen. Daarnaast werkt hij regelmatig aan opdrachten in de openbare ruimte. Zijn oevre is groot in aantal, veelzijdig en gelaagd: het is niet eenvoudig er direct vat op te krijgen. Hij speelt met onverwachte materiaal- en vormcombinaties, sterke kleurcontrasten en humor. Assmans productie gaat met intensief onderzoek gepaard. Wellicht is dat ook een van de redenen dat zijn werk zulke verschillende verschijningsvormen heeft. In zijn sculpturen varieert hij uitbundig met textiel, keramiek, aluminium, glas, hout, brons, gips et cetera. Hij blaast ook gevonden en bijeengesprokkeld materiaal nieuw leven in. Hij is dan ook wel de 'meester van de combinatie en de stapeling' genoemd.

Assmann laat zich inspireren door 'boertige en kluchtige elementen' als volkskunst, circus en variété, dieren, christelijke motieven, cartoons, sprookjes, pornografie, etnografica, wetenschappelijke/natuurhistorische- en medische illustraties. Zijn werk is dan ook niet minimalistisch te noemen, maar juist vol en rijk. Toch heeft het ook een abstracte kwaliteit: het is nooit illustratief. De betekenis van zijn werk is gelaagd en meerduidig, en ontvouwt zich vaak langzaam, of is vooral op intuïtieve wijze te vatten. Onderwerpen als het menselijke tekort en vergankelijkheid vormen terugkerende thema's.

Het uitgangspunt voor de tentoonstelling in Museum Jan Cunen Desalniettemin, de liefde is de overtuiging van de kunstenaar dat kunst troost kan bieden. Voor de tentoonstelling zal Assmann, met behulp van het Mondriaanfonds, vier nieuwe werken vervaardigen, in de trant van het werk Ode aan Mandela. Dit beeld toont een lichaam dat is opgebouwd uit een samengesmolten mannelijk en een vrouwelijk torso. De twee lichamen moeten de indruk wekken op een natuurlijke manier één nieuw lichaam te vormen. Slechts in verbondenheid met de ander zijn wij in staat het ware geluk te vinden, met alle tekortkomingen.
Daarnaast worden bestaande en nieuwe sculpturen, collages, werken op papier, installaties en 'Vanitasbeelden' getoond. In de presentatie staat het idee van de processie centraal: dit idee wordt benadrukt door de beelden in de vorm van een optocht op te stellen, kunstwerken op wielen te plaatsen, en vaandels op te stellen. Als kijker loop je als vanzelf mee in deze rondgang van beelden.

 Bezoek www.museumjancunen.nl

Gijs Assmann - Desalniettemin de liefde
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.