Van Huis en Haard - Airborne Museum Hartenstein


-advertentiepositie-



Van Huis en Haard - Airborne Museum Hartenstein

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Herinneringen aan de evacuatie van Arnhem en omstreken 1944/1945

In september 1944, na de Slag om Arnhem, beveelt het Duitse opperbevel de complete evacuatie van de bevolking van Arnhem en omstreken. De tentoonstelling ‘Van Huis en Haard – Airborne Memories’ vertelt het ingrijpende verhaal van deze vluchtelingen en hun belevenissen tijdens de evacuatie, de bevrijding elders in mei 1945 en hun terugkeer huiswaarts in de periode erna.

Evacuatie

Tijdens de Slag om Arnhem (17-25 september 1944) vaardigen de Duitsers het bevel uit dat alle inwoners de stad moeten verlaten. Van de ene op de andere dag trekken ruim 90.000 mensen de stad uit. Een enkeling blijft achter. Niet veel later worden ook de omliggende plaatsen geëvacueerd. In totaal verlaten meer dan 150.000 burgers huis en haard. Grote groepen vluchtelingen gaan op weg, bepakt en bezakt, meestal lopend met de fiets aan de hand. De meesten vinden tijdelijk onderdak bij boeren in de omgeving, anderen trekken verder, zelfs tot in Friesland aan toe. Al snel wordt duidelijk dat de evacuatie langer zal duren dan een paar dagen. Pas na zeven maanden keren de eerste bewoners terug naar huis. Arnhem blijkt totaal verwoest en geplunderd. Voor deze mensen was de bevrijding in 1945 niet alleen een feest maar ook de start van een moeizame periode van wederopbouw.

Persoonlijke verhalen

Deze tentoonstelling vertelt het persoonlijke en ingrijpende verhaal van de duizenden evacués. Wat maken ze mee op hun tocht? Hoe houden zij zich staande tijdens het maandenlange verblijf ver van huis? Wat treffen ze aan bij terugkeer? En hoe pakken ze het leven weer op?

Ooggetuige Jopy Brouwer, nu 80 jaar:

'De oorlogservaringen hebben me geleerd de dingen te nemen zoals ze zijn. Veiligheid, eten en drinken zijn niet vanzelfsprekend. Dat heb ik ook mijn kinderen meegegeven. Ik ben dankbaar voor wat ik heb, en help graag andere mensen die in nood verkeren. Zo heb ik via de kerk contact gekregen met een asielzoekster. Ik ben nu peetoma van haar dochtertje.'


Foto: Gelders Archief
Aan de hand van de persoonlijke verhalen van drie verschillende ooggetuigen die de evacuatie hebben meegemaakt komt deze indringende episode uit de Nederlandse geschiedenis op een zeer aansprekende wijze tot leven. Hoor hoe Henk en Jopy, nog kinderen tijdens de Slag om Arnhem, met hun ouders het oorlogsgeweld maar ternauwernood kunnen ontvluchten en hun vertrouwde thuis moeten verlaten om toevlucht te zoeken op boerderijen tot wel in Friesland aan toe. Of kijk hoe het pasgetrouwde stel Lous en Gerrit voor de evacuatie hun serviezen in de tuin begraven en het huis waar ze pas wonen alweer moeten verlaten. Allemaal moeten ze, samen met duizenden anderen, de winter zien door te komen in boerenschuren en zich zien te redden met het weinige voedsel dat met voedselbonnen te krijgen is.

Speciaal voor kinderen



Jopy en Henk, twee ooggetuigen van de Slag om Arnhem, maakten op 11- en 13-jarige leeftijd de evacuatie uit Arnhem en Oosterbeek mee. In de tentoonstelling 'van Huis en Haard' worden de jonge bezoekers geconfronteerd met alles wat de kinderen van toen beleefden. Waarom moesten ze weg en wat kwamen ze onderweg allemaal tegen? Ze ervaren hoe het is om op een hooibaal te slapen en hoe weinig er nog in de vluchtkoffertjes past. Ze maken hun eigen stripverhaal met Jopy en Henk in de hoofdrol. Met Jopy en Henk als gids en verteller maken ze van alles mee. Van angstige momenten in de vlucht, het vast proberen te houden aan het normale leven en de thuiskomst in de verlaten stad. Een interactieve ontdekkingstocht door de tentoonstelling 'van Huis en Haard'.

 Bezoek www.airbornemuseum.nl

Van Huis en Haard - Airborne Museum Hartenstein
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.