Schapenschilders - Noord-Veluws Museum


-advertentiepositie-



Schapenschilders - Noord-Veluws Museum

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Het Noord-Veluws Museum presenteert vanaf 27 juni t/m 5 december 2015 een tentoonstelling met als onderwerp ‘schapenschilders’. Schapen en herders horen bij de beleving van de Veluwe. Schaapherders met hun kudde vormden ook een onderwerp waar een aantal kunstenaars zich op toelegden.

Anton Mauve en navolgers

De Haagse School kunstenaar Anton Mauve (1838-1888) was de eerste die grote bekendheid verwierf door het schilderen van schaapskuddes. Zijn werken waren zeer geliefd en een halve eeuw lang zijn een enorm aantal ‘schapenschilderijen’ verkocht aan verzamelaars in Nederland en kunsthandelaren in Engeland en de Verenigde Staten. Door het succes van Mauve zien een groot aantal kunstenaars die hem bewonderen ook de kans zich toe te leggen op het ‘schapenschilderen’. Zij vervaardigen werken naar eigen hand, maar er verschijnt bijvoorbeeld ook een stroom van litho’s en etsen die de schapenstukken van Mauve reproduceren. Deze reproducties hebben tot halverwege de 20e eeuw vele huiskamers gesierd.

Ook op de Veluwe hebben een aantal schilders in navolging van Mauve gekozen voor het schilderen van schapen, schaapskuddes en herders op de heide. Door middel van de tentoonstelling in het Noord-Veluws Museum willen we een inzicht geven in de ware trend die er op het gebied van deze ‘schapenschilders’ geweest is.

Dankzij vele bruiklenen van particulieren, galeries en musea als het Rijksmuseum, Groninger Museum, Teylers Museum en Singer Museum is er werk te zien van Anton Mauve, Taco en Hendrik Willem Mesdag, Sientje Mesdag-Van Houten, Willem Steelink, Francois Pieter ter Meulen, Herman van der Weele, William Singer, Cornelis Westerbeek en Jan van Vuuren.

Vroeger en nu

Het thema ‘schapenschilders’ wordt in de expositie ook vanuit historisch én hedendaags oogpunt belicht. De geschiedenis van de schapenhouderij op de Veluwe wordt getoond aan de hand van historische documenten, foto’s en voorwerpen. Door de eeuwen heen zijn er al schaapskudden geweest op de Veluwe. Deze schapen werden gehouden voor de mest. De schapenmest werd met de heideplaggen uitgestrooid op de arme landbouwgrond. Als de ‘natuurmest’ wordt vervangen door de kunstmest is de noodzaak van het schapen houden voorbij. Nu worden enkele schaapskudden met herders in stand gehouden om de heidevelden te begrazen. In het historische verhaal ontbreekt natuurlijk ook de legendarische schaapsherder Willem Mouw (1887 – 1973) uit Elspeet niet. Een aantal hedendaagse kunstenaars zijn uitgenodigd om in een bijdrage aan de tentoonstelling te reflecteren op het ‘schapenschilderen’.

Bij de tentoonstelling verschijnt een geïllustreerd boekje over de schapenschilders, samengesteld door Christine Huisman en Margot Jongedijk.

Activiteitenprogramma
Bij de tentoonstelling wordt een programma met creatieve en recreatieve activiteiten georganiseerd in samenwerking met de Schaapskudde Nunspeet en de Vrije Academie.

Zaterdag 4 juli, 9 – 16 uur Schaapscheerdersfeest in Elspeet (gratis toegang)



Workshops
Schapenstreken, creatieve workshop geïnspireerd door de tentoonstelling

Zaterdag 22 augustus, 14 – 17 uur

Zaterdag 5 september, 14 – 17 uur

De cursisten worden uitgedaagd om een nieuw beeld te creëren vanuit het tentoongestelde werk. Er is de mogelijkheid om te schilderen, vilten, breien of sculpturen bouwen met allerlei materialen.
De workshop vindt plaats in de Vrije Academie die verbonden is aan het museum.
Docenten/kunstenaars: Angie Korst en Nanette Lindeman
Kosten: € 35,00 incl. museumbezoek, materialen en consumptie
Aanmelden vóór 10 augustus: Noord-Veluws Museum

Lezingen
In het kader van de tentoonstelling Schapenschilders zijn er dit najaar drie lezingen op de eerste maandagavond van de maand.

Maandag 7 september

Suzanne Miezgiel, oud-docente schapenhouderij, ‘Schapen in de hoofdrol. Een toelichting op de hoofdrolspelers op het doek’.

Maandag 5 oktober

Lezing door Christine Mouw, herderin van de Schaapskudde Nunspeet in Elspeet en Vierhouten.

Maandag 2 november

Lezing door Dr. Ir. Jan C.A van der Lubbe, auteur van François Pieter ter Meulen en de Haagse school (1999); en Schapen aan de wand en op de hei in: Vorstelijk Vee (2012).

Kosten: € 7,50 inclusief toegang museum en consumptie (Vrienden van het museum € 5,00).
Tijd: 19.30 uur inloop met koffie/thee en 20.00 uur aanvang lezing.

 Bezoek www.noord-veluws-museum.nl

Schapenschilders - Noord-Veluws Museum
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.