High Tech Romeinen - Museum Het Valkhof Nijmegen




High Tech Romeinen - Museum Het Valkhof Nijmegen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

In de spectaculaire familietentoonstelling High Tech Romeinen staat de technologie die in de Romeinse tijd werd gebruikt centraal. Wat voor slimme uitvindingen hebben de Romeinen gedaan? En gebruiken we deze tegenwoordig nog steeds? In negen thema’s worden de technische hoogstandjes van de Romeinen belicht, bijvoorbeeld architectuur, watergebruik, wegenbouw, machines en reizen. In deze 'doe-tentoonstelling' worden jong en oud uitgedaagd om de technische installaties, machines, gereedschappen en instrumenten zelf uit te proberen en te ontdekken. Deze succesvolle tentoonstelling is in 2011 in Museum Het Valkhof te zien geweest.

Probeer zelf een hijskraan uit.
Technische hoogstandjes
De technische prestaties van de antieke oudheid zijn ongelofelijk en soms adembenemend. De Romeinen waren net als de mens van nu voortdurend bezig met het verbeteren van de kwaliteit van leven. Voor inspiratie keken ze naar andere culturen en daarbij ontwikkelden zij zelf ook allerlei nieuwe technologieën. Met grote kennis en kunde brachten de Romeinen werken tot stand die ons ook nu nog fascineren: tempels, aquaducten, vloerverwarming, wegen en katapulten. In de tentoonstelling worden ook minder bekende technische uitvindingen, zoals de massaproductie van aardewerk en glas met behulp van mallen belicht.

Internationale samenwerking
High Tech Romeinen is samengesteld door twee musea met grote archeologische collecties (Museum Het Valkhof in Nijmegen en het LVR-Landesmuseum in Bonn) en twee science-centres (Museon Den Haag en Technopolis Mechelen). Dit resulteert in een nieuw soort archeologische presentatie: archeologische vondsten worden samengebracht met interactieve elementen. De ingenieuze machines en apparaten zijn in de expositie nagebouwd. De bezoeker kan deze zelf in werking zetten en zich verbazen over het vernuft van de antieke uitvinders.
Bijzondere vormgeving
De moderne vormgeving van de expositie is geïnspireerd op de antieke Romeinse wereld. Er zullen 11 paviljoens verrijzen met daarin 32 interactieve units en vitrines met bijzondere voorwerpen die de techniek van de Romeinen illustreren. De bezoeker kan bij ieder thema zowel kijken als doen; bij het thema water kan een aquaduct worden aangelegd en kan men een riool van binnen bekijken. Originele loden waterleidingsbuizen en bronzen kranen laten zien dat het watermanagement van de Romeinen al zeer geavanceerd was.
Enkele reacties van bezoekers uit 2011:
'Buitengewoon mooi, vooral ook voor kinderen, die eindelijk “met de vingers” kunnen kijken. Ook de wijze waarop moderne technieken zijn toegepast om een helder aansprekend beeld van het verleden te verschaffen, in één woord geweldig!''
'High Tech Romeinen heeft alles: interactie, een link met de actualiteit en relevant gebruik van nieuwe media. Zeker de moeite waard!'
'High Tech Romeinen is een aanrader voor kinderen en volwassenen die even kind willen zijn.'

 Bezoek www.museumhetvalkhof.nl

High Tech Romeinen - Museum Het Valkhof Nijmegen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.