1

Verbinding van culturen




Verbinding van culturen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf 16 april opent de tentoonstelling VERBINDING VAN CULTUREN: Chinezen uit Indonesië in Nederland in Museum Volkenkunde. In deze tentoonstelling richt het museum de blik op Nederlanders die zowel Chinese als Indonesische wortels hebben, een groep die ook wel wordt aangeduid met de term Peranakan.
Aan de hand van bijzondere voorwerpen uit de museumcollectie, persoonlijke interviews en foto’s, schetst het museum een beeld van het unieke culturele erfgoed van Chinese families uit Indonesië die in Nederland wonen.

Chinezen in Indonesië

Al eeuwen geleden emigreerden Chinezen, veelal handelaren afkomstig uit de Chinese provincies Fuijan en Guangdong, naar de Indonesische archipel. Ze huwden met vrouwen uit het immigratieland, kregen er kinderen en bleven voorgoed. Deze nakomelingen van Chinese en Indonesische voorouders werden vaak Peranakan Chinezen genoemd, een benaming die afgeleid is van het Indonesische woord anak, dat “kind” betekent.

De tentoonstelling

Nog niet eerder is het culturele erfgoed van de Chinezen uit Indonesië onderwerp voor een tentoonstelling in Nederland geweest. Maar dankzij een schenking die Museum Volkenkunde in 2013 ontving van de heer Sioe Yao Kan is dit nu mogelijk. Een prachtig authentiek bruidskostuum (zie foto) maakt deel uit van zijn schenking en vormt een topstuk uit de tentoonstelling.

 Bezoek volkenkunde.nl

Verbinding van culturen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.