1

Goddelijk Groen




Goddelijk Groen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Vanaf 5 juni is in het Natuurmuseum Fryslân de tentoonstelling Goddelijk Groen te zien. Deze tentoonstelling is een samenwerkingsproject van het Natuurmuseum en de Stichting Alde Fryske Tsjerken die dit jaar haar 45 jarig jubileum viert. Kerk en natuur hebben veel met elkaar te maken. In en rond de terpkerken en kerkhoven is sprake van een bijzondere flora en fauna. Hoogtepunt van de expositie is een heus Fries kerkje dat is nagebouwd op een terp in het Rabobank Atrium van het museum.
Een kerk in een museum? Het omgekeerde komt geregeld voor maar een complete kerk in een museum dat is uniek. De kerk staat op een terp, een typerend beeld voor kerken in Fryslân. De ene helft is prachtig gerestaureerd en goed onderhouden, zo ziet de SAFT het graag. De andere kant is een ruïne waar de natuur vrij spel heeft en daar houdt het Natuurmuseum weer meer van. Boven in de kerktoren is van alles te zien van vogels tot vleermuizen en van klepel tot klok.
Bouwbedrijf Dijkstra de Graaf bv, Bouwbedrijf van der Werff en Bouw- en Restauratiebedrijf Sytse Douwe van der Vegt bv, alle drie actief als restauratiebouwers, hebben de bouw van het kerkje geheel voor hun (eigen) rekening genomen. De terp is gebouwd door Sijperda Steigerbouw en het schilderwerk is verzorgd door Schildersbedrijf Stavorinus uit Veenwouden. Verder droegen Jorna Natuursteen, Intratuin, Fa. Hamat en KDHome Products hun steentjes bij.
Het terpkerkje is de onbetwiste blikvanger van Goddelijk Groen, maar er is meer te zien en te doen.
De tentoonstelling begint met een presentatie over 45 jaar Stichting Alde Fryske Tsjerken. Die zaal is ingericht als een kerkinterieur compleet met originele kerkbanken, collectiezakken, kroonluchters, precies zoals een kerkje op het Friese platteland er uit ziet.
In de tweede zaal dwalen de bezoekers over een sfeervol kerkhof met een variëteit aan grafmonumenten die nu dienst doen als vitrines. In de vitrines worden de planten en dieren belicht die typerend zijn voor de flora en fauna in en rond de terpkerken in Fryslan.
Voor de jonge bezoekers is er een speciaal parcours met vragen en opdrachten.

 Bezoek www.natuurmuseumfryslan.nl

Goddelijk Groen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.