Dicht op de huid




Dicht op de huid

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Dicht op de huid is een selectie uit ruim honderd foto’s die voormalig galeriehouder en uitgever Willem van Zoetendaal aan het Fries Museum schonk. Zijn veelzijdige en omvangrijke carrière wordt gekarakteriseerd door grafische vormgeving en fotografie. Eerder kocht het Fries Museum enkele werken aan via Van Zoetendaal. Nu doet de verzamelaar een deel van zijn collectie van de hand vanwege de verwantschap die hij ziet tussen de museumcollectie en zijn eigen fotocollectie.

Deze tentoonstelling laat Van Zoetendaal’s fascinatie voor het monomane, het seriële en het portret zien. Het volgen van een enkel onderwerp zoals Arno Nollen doet, levert een reeks foto’s op met soms minimale nuanceverschillen maar duidelijk de obsessieve fascinatie voor zijn onderwerp: meisjes. Samen met fotograaf Harold Strak zoomen we in op het stof in zijn atelier dat hierdoor kosmische associaties oproept. De reisfoto’s van Ulay laten een meer documentaire blik zien op een wandeling van negentig dagen langs de Chinese muur. De foto’s in deze collectie zijn stuk voor stuk dicht op de huid, menselijk en komen voort uit de werkelijkheid.

Een heldere presentatie van [...] foto's van een grote intimiteit [...] die getuigt van een goed gevoel voor hoe je met beeld moet omgaan (NRC ****) of een ondoordacht vluggertje (Volkskrant **)? Oordeel zelf!

 Bezoek www.friesmuseum.nl

Dicht op de huid
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.