1

Nieuw Leven in Oude Mallen




Nieuw Leven in Oude Mallen

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Ze zorgen ervoor dat de vorm van het geblazen glas altijd hetzelfde is, waardoor makkelijk grotere hoeveelheden van hetzelfde ontwerp kunnen worden gemaakt. Handig als je bijvoorbeeld in meervoud het hele Gilde servies moet blazen! Helaas worden veel van deze oude mallen niet meer gebruikt, doordat ze snel slijten en vervangen worden door nieuwe designs.

Via een oproep van het Burgerinitiatief ‘250 jaar Glas in Leerdam’ hebben particuliere bruikleengevers oude Leerdamse mallen ter beschikking gesteld om deze nog één keer tot leven te blazen. Verschillende glasblazers, waaronder Marco Lopulalan, Bernard Heesen en Henk Verweij, van Royal Leerdam Crystal, De Oude Horn en de Glasblazerij van het Nationaal Glasmuseum gingen met deze opdracht aan de slag en gaven de originele vormen een verrassende eigentijdse twist.

250 Jaar Glas in Leerdam
Leerdam en glas, twee begrippen die al eeuwen met elkaar verbonden zijn. In 2015 is het 250 jaar geleden dat de zes broers Pilgram en hun zwager Meeder het initiatief namen een Glas en Flesse Blaserij te beginnen in Leerdam. Zij startten een traditie die tot op de dag van vandaag voortduurt. In de Leerdamse fabrieken worden nog steeds fabrieksmatig flessen vervaardigd en met de mond glas geblazen.

Ter ere van het jubileum worden in Leerdam het hele jaar door diverse tentoonstellingen en activiteiten georganiseerd. In het Nationaal Glasmuseum ziet u naast ‘Schatten achter de Ramen’ ook de tentoonstellingen ‘Schatten achter de Ramen’, ‘De Glasschool’ en de ‘Collectie Highlights’.

 Bezoek www.nationaalglasmuseum.nl

Nieuw Leven in Oude Mallen
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.