1

Jens Pfeifer - Golden Cut


-advertentiepositie-



Jens Pfeifer - Golden Cut

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Met de installatie Golden Cut refereert Jens Pfeifer aan de gulden snede, welke aangeduid wordt met de Griekse letter Phi Φ en voor het getal 1.61833988 staat.

In de gulden snede ziet men de sleutel tot de ideale maatvoering in bijvoorbeeld architectuur, muziek en kunst. Maar ook in de natuur zijn talloze voorbeelden te vinden. Het is de berekening van de perfecte verhouding van twee eenheden tot elkaar en dient daarmee als esthetisch hulpmiddel.

Omdat de gulden snede zo veelvuldig voorkomt in de natuur zijn we er als mens erg vertrouwd mee. Het is voor onze onderbewuste zintuiglijke verwerking sneller te begrijpen dan wanneer een verhouding niet voldoet aan de gulden snede. Hierdoor is het aannemelijk dat dit universeel als esthetisch wordt ervaren. De gulden snede maakt het mogelijk een goed gebalanceerd beeld te creëren waarbij de kijker eerder tot de kern komt en zo een betere esthetische ervaring heeft. Pfeifer gebruikt de gulden snede in zijn installatie op een onconventionele manier. In plaats van een technisch, meetkundig hulpmiddel wordt zij onderwerp van de gehele installatie én het museum.

Jens Pfeifer
Het werk van Jens Pfeifer, zijn sculpturen, installaties en tekeningen hebben vaak te maken met de afstandelijke relatie tussen onszelf en onze medemensen; met de nadruk op hoe het conflict tussen het 'natuurlijke' en 'culturele' grip heeft op de hedendaagse perceptie. Bij het verbeteren van de concepten van deze termen, ziet hij het gebruik van de natuur als een methode van expressie om een sociale en culturele identiteit te definiëren.

De meeste werken impliceren een melancholische aura die, ondanks de ietwat karikaturale verschijning van zijn sculpturen, zijn oeuvre domineert. Pfeifer probeert gemeenschappelijke opvattingen te ontmantelen en biedt alternatieven om het vertrouwde te construeren.In zijn werk maakt hij gebruik van verschillende materialen, die hem in staat stellen om te spelen met de tegenstrijdigheden van betekenis, inhoud en vorm.

 Bezoek www.nationaalglasmuseum.nl

Jens Pfeifer - Golden Cut
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.