De Glasschool




De Glasschool

» Let op: deze activiteit is voorbij «

A.D. Copier richtte in 1940 de Glasschool op in Leerdam. Een opleiding in glasblazen, glasslijpen, graveren en glas decoreren met als doel: perfect glas!

De School voor glasversiering- en veredeling heeft een belangrijke impuls gegeven aan de naoorlogse Leerdamse en Nederlandse glaskunst. Andries Copier leidde studenten op die mede dankzij hem en hun passie voor glas uitgroeiden tot gerenommeerd glaskunstenaar/ontwerper. Kunstenaar Sybren Valkema ontwikkelde de lesprogramma's voor de opleiding en doceerde veelbelovende studenten, waaronder Floris Meydam . Zij gingen later zelf doceren aan de Glasschool en hebben zo de opleiding voortgezet. Een tentoonstelling over hun periode aan de Glasschool werpt nieuw licht op de ontwikkeling van deze kunstenaars en toont aan hoezeer deze school van invloed is geweest op hun stijlontwikkeling en hun verdere carrière.

Voor het eerst wordt er een tentoonstelling gewijd aan de typische expressionistische stijl van deze school. We nemen u mee naar het ambachtsonderwijs van toen met de verschillende bewerkingstechnieken: slijpen, graveren, zandblazen, schilderen en etsen. U hoort de verhalen over de leerlingen van De Glasschool, ziet hun ontwerptekeningen, de instrumenten en het uiteindelijke resultaten: het glas. Zo komt u alles te weten over het versieren van glas, het veredelen van het materiaal.

De thematiek van de versieringen is tijdloos. Voor de ontwerpen greep men terug op Bijbelse taferelen en op mythologische voorstellingen, zoals De reis naar Bethlehem, De vlucht uit het paradijs en Joris en de draak. Maar ook opvallend vaak afbeeldingen van dieren, zoals stieren, herten, lammetjes en paarden.

De periode waarin er aan De Glasschool werd onderwezen was er één van crisis en oorlog. Op deze tentoonstelling is er ook aandacht voor de moeilijke omstandigheden zoals de oorlog, de armoede en de huisvestingsproblemen. Zo was één van de redenen voor het intensiveren van de opleiding in 1942 dat jonge mensen in opleiding via het ‘leerlingstelsel’ niet verplicht werden tot werken in Duitsland.

In september 1947 werd er een grote tentoonstelling georganiseerd in het Stedelijk Museum in Amsterdam. Op deze expositie werden de werken van de leerlingen en hun docenten – met een expressionistisch stijl die karakteristiek voor deze periode zou worden – getoond. De tentoonstelling kreeg enorm veel aandacht in de pers. Een nieuwe garde veelbelovende glasontwerpers werd geïntroduceerd. Midden jaren vijftig van de twintigste eeuw werd het aantal studenten teruggebracht en is de opleiding opgegaan in de nieuw gestichte Ambachtsschool in Leerdam. De tentoonstelling De Glasschool accentueert een korte, maar belangrijke periode voor de glasgeschiedenis van Leerdam en Nederland.

De stiervaas van A.D. Copier uit 1940 die gevonden is door een vrijwilliger van de Kringloop Leerdam wordt ook opgenomen in de tentoonstelling.
Bekijk hier het interview van RTV Rijnmond met Kringloop Leerdam, de vrijwilliger en conservator Hélène Besançon:

 Bezoek www.nationaalglasmuseum.nl

De Glasschool
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.