Erfgooiers - Fotoportretten door Koos Breukel


-advertentiepositie-



Erfgooiers - Fotoportretten door Koos Breukel

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Fotograaf Koos Breukel is een van de bekendste portretfotografen van Nederland. In opdracht van het Goois Natuurreservaat, Singer Laren en de Stad en Lande Stichting fotografeerde hij erfgooiers en hun nazaten. Een selectie van 46 intrigerende fotoportretten en enkele geschilderde portretten door onder anderen Ferdinand Hart Nibbrig en Martin Borgord wekken het bijzonder rijke verleden van de erfgooiers tot leven.

Overal in het Gooi kom je verwijzingen tegen naar erfgooiers. Dit zijn Gooise boeren en veehouders die collectief gebruiksrechten hadden op gemeenschappelijke gronden: weilanden of ‘meenten', heiden, bossen, venen, moerassen en jachtvelden. Die rechten overerfden van vader op zoon. Vandaar erf-gooiers. Er zijn talloze portretten van deze oorspronkelijke boeren geschilderd door kunstenaars die omstreeks 1900 in het Gooi woonden, en welke zich onder andere in de collectie van Singer Laren bevinden.

Vandaag leeft het erfgooiersschap nog steeds. Erfgooiers voelen zich verwant aan elkaar en aan de streek. Ook koesteren ze hun lange geschiedenis. Doordat ze doorgaans als collectief optraden, is het individuele aspect minder belicht. Dat maakt nieuwsgierig. Wie waren en zijn erfgooiers? Hoe zagen en zien ze eruit? In deze tentoonstelling geeft fotograaf Koos Breukel erfgooiers en hun nazaten een gezicht.

Koos Breukel (Den Haag, 1962) maakt portretten die recht doen aan het individu en de sporen van diens leven. Hij fotografeert kinderen, schrijvers, boeren, politici en kunstenaars. In 2013 maakte hij de eerste officiële staatsieportretten van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima.

Deze tentoonstelling is een coproductie van het Goois Natuurreservaat en Singer Laren en kwam mede tot stand dankzij het Mondriaan Fonds en de Stad en Lande Stichting.

 Bezoek www.singerlaren.nl

Erfgooiers - Fotoportretten door Koos Breukel
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.