Grenzeloos Schilderachtig




Grenzeloos Schilderachtig

» Let op: deze activiteit is voorbij «

7 juli 2015 tot 8 november 2015
“Als je dat vroeger gekend had, neen man prachtig mooi. (…) wat was dat schilderachtig!” Zo beschreef de 19de eeuwse, Haagse School kunstenaar Bernard Blommers een Hollands vissersdorp aan zee.
Blommers was niet de enige die er zo over dacht. Van ver over de grenzen kwamen kunstenaars tussen 1880-1914 naar Nederland om het ‘pure’ leven in vissersdorpen aan de kust zoals Katwijk of Scheveningen te schilderen. De schilders kwamen vaak met nostalgische motieven, op zoek naar de plekken waar de industrialisatie nog niet was doorgedrongen. Het ongerepte kustlandschap, de vissersbevolking in haar streekdracht, de bedrijvigheid op het strand met de vissersschuiten en de visafslag: het bood een breed spectrum aan schilderachtige onderwerpen.
Soms waren de kunstenaars in groten getale tegelijk in de dorpen. Sommigen van hen vestigden zich er voor een aantal jaren, anderen kwamen zomers achtereen terug. Ze ontmoetten elkaar tijdens het schilderen op het strand of in de dorpsstraatjes en discussieerden in de logementen waar ze aten of overnachten. De kunstenaarskolonie was een feit.

Europese kunstenaarskolonies aan zee
Maar niet alleen Nederland kende kunstenaarskolonies. Ook landen als Frankrijk, Engeland, Denemarken, België, Duitsland hadden hun pittoreske vissersdorpen die dezelfde aantrekkingskracht uitoefenden op kunstenaars van heinde en verre. Ook daar bleken de onderwerpen die werden geschilderd onuitputtelijk.
In de tentoonstelling ‘Grenzeloos Schilderachtig’ toont het Katwijks Museum een selectie van kunstwerken uit een aantal van deze Europese kunstenaarskolonies aan zee. Door kunstwerken te tonen die zijn ontstaan in Arenshoop, Katwijk, Knokke-Heist, Newlyn en Skagen, krijgt de bezoeker een goede indruk van de overeenkomsten en verschillen van het 19de eeuwse vissersgenre. Verrassend zijn de overeenkomsten, en spannend de verschillen in stijl en benadering per kolonie door de kunstenaars, van grotendeels dezelfde onderwerpen. Aspecten als het lokale licht, de landschappelijke kenmerken, en de verschillende streekdrachten bepalen mede de vorm en inhoud van de kunstwerken. In de tentoonstellingsruimte worden de kunstwerken getoond als onderdeel van een sfeerbeeld van de kolonie en het kunstenaarsleven aldaar.

De tentoonstelling eindigt met een sprong in de tijd. Het laat zien hoe de voormalige, beroemde kunstenaarskolonie Katwijk ook in de huidige tijd nog nationale en internationale kunstenaars jaarlijks te gast heeft. Net als hun voorgangers schilderen ze en plein air op het strand of in het dorp. Wel hebben de vissersschuiten plaats moeten maken voor de catamarans en de vissersbevolking voor gebronsde badgasten.

Kunst in Katwijk
De tentoonstelling 'Grenzeloos Schilderachtig' vindt plaats in het kader van Kunst in Katwijk: een cultureel programma om Katwijk als kunstenaarsdorp te blijven herinneren, de aantrekkingskracht van het dorp op hedendaagse kunstenaars te laten zien en het culturele aanbod in Katwijk uit te breiden. Kunst in Katwijk is een initiatief van de Gemeente Katwijk, het Katwijks Museum en Stichting Kunstvereeniging Katwijk.

 Bezoek www.katwijksmuseum.nl

Grenzeloos Schilderachtig
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.