1

IJmuiden in scherven




IJmuiden in scherven

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Zo'n 50 tableaus van duizenden scherven, gevonden in Oud IJmuiden sieren de lange gang in het museum.

Selma Schepel ging tijdens haar jeugd in IJmuiden naar school en heeft jaren met veel plezier aan de Bik- en Arnoldkade in Oud- IJmuiden gewoond. In de periode dat zij daar woonde was zij regelmatig, wandelend, in deze zanderige gebieden te vinden. Goed om zich heen kijkend heeft zij tienduizenden scherven en andere gedenkwaardige herinneringen aan de vroegere bewoning opgeraapt en verzamelt.

Van deze scherven, en andere voorwerpen die door de wind, maar ook door het omwoelen van de grond en het zand door mollen, konijnen en honden, vanuit het zand werden blootgesteld, kwam zij mooie fragmenten tegen, zoals: scherven, flesjes, schoenen, knopen etc. Veel van deze fragmenten heeft zij op ongeveer 50 tableaus geplakt. Hiermee werkte zij diverse periodes uit de Oud IJmuidense historie uit, en bracht dit op de vele tableaus in beeld.

Nadat Selma had besloten de luchten van de hoogovens te verruilen voor de luchten van het platte land heeft zij contact gezocht met het IJmuider Zee- en Havenmuseum, met de vraag of zij geïnteresseerd waren in de tableaus met de verzamelde scherven geschiedenis van Oud- IJmuiden. Variërend in tijd van de middeleeuwen tot dat Selma stopte met het verzamelen van de scherven en andere voorwerpen. Uiteraard was het museum geïnteresseerd. En nu hebben zij in de vitrines in de gang op de begane grond de expositie samengesteld met de werken van Selma Schepel.

 Bezoek www.zeehavenmuseum.nl

IJmuiden in scherven
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.