1

Gooise Jungle




Gooise Jungle

» Let op: deze activiteit is voorbij «

Een buizerd loerend naar z’n prooi. Een exotische vogel die
zich in het water spiegelt. Een ree, verrast opkijkend uit het groen. Of een zwarte ooievaar pikkend naar voedsel. En is dat nu een wolf? Je komt ze allemaal tegen in de Gooise Jungle , de nieuwe tentoonstelling in het Huizer Museum met in- en uitheemse dier­soorten en kleurrijke fauna opgetekend door Wildlife-kunstenaar Renso Tamse.
Voor de kunstenaar, die het liefst zijn dagen doorbrengt in de bush met z’n camouflagetent en teken- en schildersmateriaal, vormen dieren zijn hele universum. Alleen door te schilderen kan hij zijn gevoel en emoties over de schoonheid en ook de kwetsbaarheid van de natuur uiten. Dieren in het wild wil hij zo natuur­getrouw mogelijk uitbeelden en daarmee tegelijk ook aangeven dat we zuinig op ze moeten zijn.
De ‘Gooise Jungle’ omvat een fraaie selectie van Tamse’s schetsen en aquarellen en is een eyeopener voor jong en oud. Want veel dieren kunnen we ook in ‘t Gooi tegenkomen. Als we maar goed kijken en geduld hebben. Kruip dus zelf in de camouflage­­tent en spot een adelaar, havik, vos, beer of misschien zelfs een wolf en probeer hem dan eens na te tekenen in het Wildlife atelier.
Tijdens de zomer­maanden organiseert het Huizer Museum rond
de expositie ook verschillende workshops, excursies en lezingen waarmee de verbinding wordt gelegd tussen kunst, natuur en ’t Gooi. De tentoonstelling wordt afgesloten met een Safari op de Huizerdag, 12 september a.s..



Natuur is kwetsbaar
Of het nu een tijger, een leeuw, een zwaan of een uil is, voor Tamse zijn ze allemaal even belangrijk. “Ik wil de schoonheid tonen maar mensen ook bewust maken van onze kwetsbare natuur. Films als Earth en dichtbij huis De nieuwe Wildernis hebben al tot nadenken gestemd over hoe we daarmee moeten omgaan”.
De liefde voor de natuur is er bij Tamse altijd geweest. Al als kind was hij onder de indruk van de besneeuwde bergtoppen in Zwitserland en de oerbossen in Polen en Duitsland. Op 5-jarige leeftijd maakte hij zijn eerste tekening, nog niet vermoedend dat kunst later zijn leven zou beheersen.
Renso Tamse koos voor een kunstopleiding maar was daar niet op zijn plek. De aan de academie gedoceerde abstracte kunst stond mijlenver af van de figuratieve wijze van tekenen en aquarelleren die hem lief was.

Met doorzettingsvermogen en wilskracht maakte Tamse zichzelf het kunstenaars­vak eigen. Dat is gelukt, inmiddels is zijn naam als wildlife-kunstenaar gevestigd en heeft hij tal van kunstboeken en exposities in binnen-en buitenland op zijn naam staan.

Dieren inspireren
Volgens Renso Tamse zijn er zoveel mooie dingen om ons heen. ,, Ieder dier leeft zijn eigen leven op een bijzondere en unieke manier. Ieder heeft zijn eigen leefomgeving en gewoontes. Dit te ontdekken is een groot genot. Al in je eigen tuin zie je veel over het leven van dieren. Mijn eerste vogeltekeningen maakte ik daar. Later, tijdens mijn reizen naar Scandinavië, Tsjechië en Zwitserland ervoer ik de impact van de natuur. Een dag in de bergen is een belevenis. De stilte, de wolkenluchten, een roofvogel die zijn rondjes draait ver boven je, op zoek naar een prooi. Van zo’n dag in de Alpen raak ik geïnspireerd. Ik maak eerst schetsen in mijn schetsboek, want dieren hebben geen tijd om te poseren. Thuis in mijn atelier werk ik de tekening verder uit. De roofvogel krijgt zijn plek in het landschap. Ik vind het belangrijk om ook zoveel mogelijk de leefomgeving van de dieren weer te geven. Het liefst schilder ik een wilde wereld en de dieren die daarin thuishoren. Mijn teken- en schildersmateriaal heb ik dan ook altijd bij me in de natuur”.

 Bezoek www.huizermuseum.nl

Gooise Jungle
Leuke foto beschikbaar? Stuur er eentje op naar redactie@dagjeweg.nl.